6-седмична диета до О, Боже мой!-тяло

Или диетата, която във Великобритания стана по-популярна от режима на Пиер Дюкан
6-седмична диета до О, Боже мой!-тяло

"Шест седмици до О, Боже мой!" (Six Weeks to OMG) е диета, продуцирана и издадена в електронен вариант от автора си, която измести по популярност режима на Дюкан в англоговорящия свят. Книгата беше подписана с псевдонима Venice A Fulton, но наскоро стана ясно, че името му е Пол Кана – 39-годишен персонален треньор от Северен Лондон.

Диетата на инструктора с дългогодишен опит и сериозна клиентела се превърна в абсолютен хит толкова бързо, че едно от най-големите издателства в света – Penguin Publishing, вече притежава правата за издаване и разпространение на книгата на хартия. Електронният вариант досега е закупен 120 000 пъти през Amazon за по-малко от 2 месеца, което е абсолютен рекорд за електронно издание с подобна тематика.

С други думи, Six Weeks to OMG се превърна в своеобразен феномен на Острова и в САЩ.

Harry Potter wikiРежимът на Кана обещава до 9-10 килограма по-малко само за 6 седмици. Той не представлява детайлна хранителна програма с фиксирано меню и примерни рецепти, а конкретни насоки какво да промени диетуващият в стандартния си начин на живот. Ето ги и тях:

Препоръките

Всичко започва със закуската и по-точно – с пропускането й. Това не е нова теза – тя е в основата на палео храненето и на периодичното гладуване, които проповядват големи периоди без прием на храна (до 20 часа), следвани от еднократно ядене по специална схема или прозорец от няколко часа за наяждане. И това се повтаря по различни схеми няколко пъти седмично.

Тъй като подобни режими се следват най-вече от хора, запознати с биохимичните процеси в тялото и участието на различните макронутриенти в тях, Six Weeks to OMG предлага олекотен вариант.

В него липсва закуската, а препоръката на автора е хората, които имат желание да отслабнат, да се движат скоро след събуждането си, на гладно. По този начин увеличават шансовете тялото да изразходва енергия, използвайки вече натрупани подкожни мазнини.

Веднага след ставане обаче е добре да вземете... студена вана/душ. Кана, цитирайки научни изследвания, твърди, че това активира метаболизма за часове напред, тъй като тялото е поставено в шокови условия и трябва да се стопли максимално бързо. За целта в организма започва бурно преработване на "енергията на склад" (мастните натрупвания), което може да продължи до 10-12 часа впоследствие.

Освен това студен душ не означава температура на водата -10 градуса, а по-скоро между 15-20 градуса. Престоят под душа или във ваната не трябва да бъде повече от 15 минути. В началото, съветва авторът, могат да се обливат/топят само краката, а с течение на времето – и цялото тяло.

inm.comСледва чаша кафе, но при едно условие: да бъде чисто, без захар, подсладител, мляко или сметана. Кофеинът се счита за естествен стимулант не само на нервната система, но и на метаболизма. Това не важи в комбинация с допълнителни "овкусители", тъй като последните предизвикват отделянето на инсулин и имат обратен ефект.

И още една важна подробност: кофеинът работи отлично в комбинация с движение. Колкото по-интензивно е то, толкова по-добре. И задължително, според Пол, на гладно.

Все пак той съветва начинаещите да започват с по-леки активности като разходки или каране на колело, но задължително да търсят прогрес, увеличавайки натоварването. Минимумът на сесиите е 30 минути, по възможност всеки ден. Като фитнес инструктор, той настоява диетуващите да включват допълнително и упражнения с тежести поне 3 пъти седмично в схемата за по-траен успех.

Следва Голямото ядене! Според Кана малките порции, разпределени 5 пъти на ден, водят до постоянен глад, който в определен момент става неконтролируем. Той смята, че 3-те хранения дневно не са старомодна концепция, а работеща схема.

Приемът на храна е най-добре да започва около обяд: 12-14.00 часа, а следващите две хранения могат да бъдат разпределени според индивидуалния режим на всеки, например в 16.00 и 20.00. В идеалния вариант, последното хранене за деня е поне 2 часа преди сън.

Пол не настоява диетуващите да броят калории, но твърди, че въглехидратите трябва да се следят сериозно. Дневният им прием не трябва да надвишава 120 грама, като опималното количество е 100 грама.

Всички зеленчуци са разрешени, както и бобовите и зърнените растения, стига да не се прекалява с количеството въглехидрати, получавано от тях. Треньорът обаче препоръчва минимален прием на плодове, особено такива, богати на фруктоза.

50% от всяко хранене трябва да бъде под формата на протеин, а приемът на есенциални мастни киселини чрез консумация на риба и определени семена (не ядки!), е регламентиран до 2-4 пъти седмично.

В заключение

Venice A FultonПол Кана и неговите 6 седмици до мечтаното тяло имат основания за успех, според нас. Британецът лансира добре познати тези, често "задушавани" от интересите на големите риби в хранителния бранш.

Естествено, идеята му за пропускане на закуската предизвика лавина от обвинения и критики, но истината е, че тази стратегия може да работи. Провокативно е и твърдението му, че няма значение дали пиете газирани напитки или изяждате 3 тенджери с броколи – въглехидратите са си въглехидрати. И се броят и в двата случая.

Ние, лично, сме малко скептични за продължителността на ефекта от студения душ/вана, тъй като няма сериозни научни доказателства в негова подкрепа, но пък през лятото със сигурност е приятно ;)

Освен това е ясно, че за 6 седмици никой човек със сериозни проблеми с теглото няма да стане фиданка, нито дори ела. Обаче определено може да постави началото на пътя си към желаната визия и по-доброто си здравословно състояние.

Все пак режимът на Кана не е поредната диета, която обещава магически резултати, а програма, чиято цел е да информира и провокира хората, за да променят сами те отношението си към храната и живота изобщо.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 21
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 21
    от Не е посочен | 14.08.2012 | 10:18
    Отговор на коментар #20 от : Здравейте, Магдалена! Книгата може да се закупи само онлайн засега, през сайта Amazon.com, и за това няма как да има по-подробна информация. Книжното й издание предстои да излезе, може би в началото на следващата година :)
  • 20
    от Не е посочен | 13.08.2012 | 16:16
    Никъде не мога да намеря подробна информация за режима, може ли да помоля за помощ? Предварително благодаря
  • 19
    от Не е посочен | 09.08.2012 | 10:48
    Отговор на коментар #17 от : Ирена, кафето в случая е важно най-вече заради съдържанието си на кофеин и по-малко заради антиоксидантите, които му приписват. В този смисъл е добре да го замениш със силен чай като черния - той е известен с високото си съдържание на кофеин :)
  • 18
    от Не е посочен | 08.08.2012 | 00:33
    Напълно подкрепям тази теория, при мен проработи - на 3 месец свалих - 5кг.,след 3 месеца още - 8кг.Остават ми още 15кг.,но се изискват и физически упражнения само с глад ,след 30г. не става....
  • 17
    от Не е посочен | 07.08.2012 | 15:32
    мога ли да заменя кафето с чай
  • 16
    от Не е посочен | 04.08.2012 | 13:30
    Отговор на коментар #6 от : аз това съм го чела в 90 дневната.Аз също мразя да закусвам,после съм цял ден гладна.За себе си открих - 2 хранения дневно.1 вариант - без закуска/2 вариант - без вечеря.Но определено без закуска ми е много по лесно :)Това с душа ще го пробвам
  • 15
    от Не е посочен | 04.08.2012 | 12:12
    Отговор на коментар #6 от : Така си е!
  • 14
    от Не е посочен | 22.07.2012 | 16:31
    Аз съм също с личен треньор и диета. Не закусвам сутрин, но затова пък пия една чаша зелен чай мача и така до обяд. Ям много малки порции, предимно плодове и зеленчуци, богати на протеин храни (пилешко месо, бобови, млечни...) поне по 6 пъти на ден. От 10 месеца правя силови упражнения за повече мускули и от месец и половина следвам "моя си" хранителен режим. Тренировките проработиха когато започнах да ги съчетавам с т.нар. диета. Вече съм 9 кг по-малко и продължавам да свалям. Не се лишавам от нищо - когато ми се прияде торта - хапвам си, но парчето е 1/3 от нормалната порция. Половин кюфтенце, 2-3 хапки пица - важното е да е в малки порции. Това е единствената диета, която работи за мен и смятам да се придържам към нея докато тялото ми реши, че е стигнало до комфортното си тегло...
  • 13
    от Не е посочен | 22.07.2012 | 14:45
    Отговор на коментар #9 от : Нямам представа, Даниела! :) Въпроса е, че при мен тази система действа и това дори не е диета - това е начин на Живот! Режим, да го наречем. Вие сте свободна да намерите Вашия начин на хранене и поддържане на балан :)
  • 12
    от Не е посочен | 15.07.2012 | 21:24
    Това беше моят начин на живот преди за забременея :) поддържам си 52 килограма от 10 години. Тази диета работи, а при мен си беше просто ежедневие :)
  • 11
    от Не е посочен | 13.07.2012 | 18:03
    О, боже мой! Успя да ме накара да го кажа! Най-сетне някой да вкара малко разум в тия диетни безумщини с по 20 хапвания на едно листо спанак на ден и 4 кила месо. И за мен неговите препоръки са се оказали най-ефективния начин за подържане/ загуба на тегло. И колкото и да ви е неприятен студения душ, дава страхотни резултати. Стяга кожата, маха целулита и човек изгаря страшно много калории, опитвайки се да си възстанови телесната температура. Нали знаете колко се отслабва като се киснеш в морето, било то и при 24 градуса температура на водата? Това е защото организмът постоянно изгаря калории да поддържа телесната температура в нормата. А спортът на гладно изгаря до два пъти повече мазнини, тъй като глюкоза в кръвта почти не е останала след нощните регенериращи процеси.
  • 10
    от Не е посочен | 08.07.2012 | 00:12
    Отговор на коментар #1 от : Стратегията работи :) даже и при мен а аз съм на 30...+11 :)също пропускам студеня душ ,но в общи линии режима ми на хранене е този...за съжаление движението е малко при мен...което прави мускулите незадоволително здрави а от там и вида на тялото ми незадоволителен за мен ,но скоро и това ще влезе в старият ми график :)Дерзайте момичета :) има и желание се постигат резултати :)
  • 9
    от Не е посочен | 08.07.2012 | 00:04
    Отговор на коментар #7 от : Гергана той е споменал вещества предизвикващи отделянена инсулин фруктовата захар е едно от тях до колкото знам
  • 8
    от Не е посочен | 06.07.2012 | 12:06
    zdraveite,az sam na 30 godini y nikoga prez jivota si ne sam zakusvala,bez zna4enie dali rabotq ili sam vka6ti. ne moga da tvardq 4e tazi dieta deistva ili ne,pravila sam dietata na dunkan y rezultat be6e za malko,sledvah q edna godina y naistina se svalqt mnogo kilogrami no sled tova se ka4vat momentalno. predi izvestno vreme moq priqtel otide pri mnogo izvesten li4en trenior y mu napravi dieta vav koqto ima pone 5 pati qdene y svali 10 kilograma maznini y natrupa 5 kilograma muskoli y tova samo za mesec y polovina,taka 4e ne sam mnogo sigurna v tova dali e dobre da ne se zakusva. mislq 4e horata koyto iskat da svalqt kilogrami trqbva da im se napravi dieta ot specialist drugoto ne se znae dali 6te ti podeistva. pozdravi na vsi4ki y uspeh s borbata sas mazninkite....
  • 7
    от Не е посочен | 28.06.2012 | 10:59
    Браво на човека! Най-после някой да не кудкудяка "трябва ви закуска" - започвайки да ядеш от сутринта първо, че, както писах по-долу, прекъсваш цикъла по "отделяне", който приключва в 12,00 на обяди, и второ си целодневно гладен, защото активираш отделянето на стомашни сокове! Аз се храня основно вечер, през деня съм на плодови сокове, и понякога плодове, ако усетя глад (което се случва рядко)! Изобщо - поздравления към автора!
  • 6
    от Не е посочен | 28.06.2012 | 10:55
    Отговор на коментар #4 от : Абсолютно подкрепям! Сега не помня къде четох преди години, че метаболизма на човек е устроен на три части от осем часа - от 4,00 до 12,00 е включен в режим "изхвърляне" и давайки храна - закуска - ти де факто спираш целия процес, започва наново отделяне на инсулин и т.нар. "вълчи глад"! Браво на човека, това е системата - аз се храня така от години! И най-вече - следя калориите! :)
  • 5
    от Не е посочен | 24.06.2012 | 21:10
    Здравейте,харесва ми идеята за отслабване за 6 седмици,но мисля,че за хора,които обичат сладкото,има и други варианти,като си хапват сладко и все пак не пълнеят.
  • 4
    от Не е посочен | 22.06.2012 | 12:37
    Дами, наистина е хубаво човек да открие и други като него. Стана ми някак мило, че не съм сама. От години и аз така се справям с излишните тлъстинки. Въпреки че навсякъде се тръби колко е важна закуската съм забелязала, че в дните, в които съм закусвала след 3-4 часа съм отново гладна и... обядвам, после пак и пак. А като не закусвам, не се сещам да хапна нищо през целият ден. Хладен душ, кафе без захар и други подобрители и.... чак като се прибера от работа хапвам. През деня съм само на по-слабо кафе, чай или обикновена водичка. Резултат винаги има. Така влязох във форма след като родих, така сега се боря и с натрупаното през дъъъъъъъългата зима. Поздрави на всички последователки на този режим! На останалите пожелавам да опитат и да видят, че той наистина работи!
  • 3
    от Не е посочен | 21.06.2012 | 09:18
    Здравейте и от мен! С две ръце подкрепям липсата на закуска - поне при мен преди време имаше обратния ефект - напълнях и по цял ден бях гладна. Преди година и половина започнах подобен хранителен режим, без да знам за този автор, и съм много доволна, поне до момента, но през ден по един час правя кардио упражнения, и както тук пише, след кафе и на гладно....то след това и не ви се яде много мнгого...В кафето слагах малко мед, но ще се опитам да го премахна, защото той пък е захароза, ако не се лъжа, дори и натурален продукт! Успех на всички, които искат да променят себе си и начина по който изглеждат! Резултати има дори след първия месец!
  • 2
    от Не е посочен | 20.06.2012 | 14:33
    Безапелационно подкрепям Младина!!!!!!!!!!! Аз съм на 35 и от близо 3 години денят ми започва точно, както го описва Кана- ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ставане рано (все пак е необходимо време за всичко, което върша), пиене на кафе, хладен душ и неизбежните сутрешни упражнения. До закуска почти не стигам, но затова пък следя с какво се храня и след някой и друг ден на "отпускане" зная какво да правя след това. Достигнах до състоянието, в което харесвам тялото си- не съм гльощава, но пък затова поддържана (разбира се, нямам идеалното тяло, но важеното е, че АЗ се харесвам); дори стигнах до заключението, че не е необхоимо да се "прикривам" в дрехи- на себе си казвам, че без дрехи изглеждам по- добре, отколкото с дрехи!!! малка закачка с визията. Горещо препоръчвам ЕЖЕДНЕВНИ занимания с тялото си- не е трудно, ТРУДНОТО е да се сложи началото, малко воля (при мен беше по- скоро инат) и резултатите са НЕИЗБЕЖНИ!!! А само какъв ефект на уефория има цял ден, че нещо правиш не със себе си, А ЗА СЕБЕ СИ!
  • 1
    от Не е посочен | 20.06.2012 | 09:53
    Тази стратегия работи, аз съм на 30 години, и цял, съзнателен живот, разбира се, я практикувам, ефект има. Фигурата ми е точно такава, каквато искам да бъде. Когато трябва да свалям килограми, след като съм прекалила с въглехидратите и захарите в определен период, точно това правя, но никога не съм го наричала диета, това е просто моя начин на живот, затова предполагам винаги, с малки изключения, съм във форма. Е студения душ не ми е по-вкуса, особено сутрин, но липсата му не оказва ефект, така че може и без него. Радвам се, че има и друг, който споделя този мироглед, даже го превръща в тенденция, защото така съм сигурна, че не съм сама.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април