Равноправие за калориите!

И повече равноправие за някои от тях!
Равноправие за калориите!

Много се надяваме да не сте от хората, които си мислят че калориите от мазнини се "лепят" повече от калориите от въглехидрати. Това е като да твърдим, че един килограм желязо е по-тежък от един килограм памук.

Какво е калория?

Това е количеството енергия, необходимо за повишаването на температурата на един грам вода с един градус. Енергийната стойност на храните след тяхното усвояване от организма се измерва в килокалории (хиляди калории), които в разговорния език за кратко се наричат просто калории.

Човешките същества, каквито са повечето от нас, имат свойството да си набавят калории от източници като мазнини (9 ккал за 1 грам), протеин (4 ккал за 1 грам), въглехидрати (4 ккал за 1 грам) и алкохол (7 ккал за 1 грам). Много хора са склонни да изпаднат в заблуждение, тъй като очевидно мазнините са най-наситените енергийни източници. Но това не прави техните калории по-калорични, така да се каже.

Значи всички калории са създадени равни?

И да, и не. Технически погледнато, една калория си е една калория. Произходът й не променя нейната енергийност, но има значение за нейните хранителни свойства и начина, по който тя ще бъде обработена от тялото. От гледна точка на отслабването, човек може да постигне еднакъв успех както с понички, така и със зеленчуци. От гледна точка на питателността обаче, зеленчуците са по-добрият избор. Както и с оглед на засищащия ефект. Ако единственото, което ни интересува е да бъдем слаби, калорията си е калория. Ако освен това бихме искали и да сме здрави, някои калории са по-равни от други, както се казва.

Защо тогава от някои диети се отслабва по-бързо?

Има такъв вариант. Факт е, че дори и при еднакъв енергиен прием краткосрочната загуба на тегло при някои режими е по-голяма, отколкото при други. Обикновено това са диетите с рестрикция на въглехидратите. Първоначалната загубата на тегло при тях обаче се дължи най-вече на загуба на вода, а не на подкожни мазнини. В дългосрочен план, подобни диети могат да бъдат успешни заради способността на протеина (и мазнините) да потискат глада за по-дълго време в сравнение с въглехидратите, но това на практика означава по-малко калории.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април