Охлюви за вашите плочки

Едно упражнение като за цирка
Охлюви за вашите плочки

Ако проявявате известно постоянство в четенето на нашия сайт, вероятно сте имали шанса да се запознаете със скептицизма ни по отношение на коремните преси и още по-скандалното ни мнение за плочките. Изобщо, в стремежа си да избавим човечеството от заблудите относно популярните методики за трениране на корема, сме изписали не един и два материала, описващи разни странни упражнения с още по-странни имена.

Хубаво, ама същото това човечество има нужда от разнообразие, а както добре ни е известно, дори и най-странните упражнения омръзват. Затова ние непрекъснато се ослушваме и озъртаме за техни още по-чудати алтернативи. Ако не друго, то поне хората обичат да зяпат разни нестандартни движения така, както си падат и по двуглави змии, огнегълтачи и други циркаджийски изпълнения.

Може би със заглавието и настоящото встъпление съм съумял да генерирам нужното количество нетърпение, така че да пристъпваме към същината на днешното упражнение. То е крадено от един любим мой треньор, а именно – Ник Туминело от братските Съединени американски щати. Хубавото при него е, че освен да тренира корема, то може да способства и за изграждането на повече издръжливост в раменете, за активиране на седалищните мускули и за подобряване на екстензията в таза (поради продължителното време, прекарано в седнало положение, много хора днес могат да се похвалят със скъсени сгъвачи на бедрата и не умеят да се разгъват добре в тази област).

Изпълнението му е повече от просто и започва от седнало положение на пода с изпънати крака. За предпочитане е този под да е с гладка настилка (паркет или теракот), а вие да сте по чорапи, така че да си осигурите минимално сцепление. Дланите са опрени в пода, непосредствено до седалището, като моята препоръка е пръстите да сочат по-скоро назад (вижте първото повторение от клипчето), защото така поставяте ръцете във външна ротация. Това е добре, тъй като повечето хора са предразположени към прекомерно вътрешно завъртане вследствие от начина си на живот. От това положение стегнете седалищните мускули и корема и направете мост (разгънете се в таза и хубаво изпънете тялото). Опората в тази позиция е само на дланите и петите. Оттук задачата ви е да се придърпате назад с всички сили, на които е способен поясът ви, така че тазът да подмине мислената линия между двете ви длани. Знам, че нищо не разбрахте, затова по-добре изгледайте самото видео:

Ето сега нещата са много по-ясни, нали така? Ако трябва да ви посъветвам още нещо по отношение на днешния "охлюв", то ще е да го изпълнявате в усамотението на собствения си дом. Там няма да се превърнете в атракция за непознати хора и не ще ви се наложи да отговаряте на странни въпроси, както и да отхвърляте неприлични предложения.

inm.comВкъщи навярно няма да разполагате с достатъчно пространство за охлювената си разходка и ще трябва да изпълнявате движението на място, което може би е добре. Опитайте, вместо да посядате небрежно на задните си части след всяко повторение, направо да се избутвате с тяхна помощ обратно в поза мост. Така ще направите упражнението още по-натоварващо.

Не на последно място, Ник съветва да заложите на протокол от 6-8 повторения в серия, но взависимост от собствените си възможности и това дали ще последвате моите съвети, може да ви се наложи да намалите или увеличите тази бройка.

Какво чакате, охлюви?!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май