Йога за деца: позите

С които ще накарате малчуганите си да обикнат йога
Йога за деца: позите

Няколко пъти ми се е случвало да задавам един и същ въпрос на различни инструктори: "По-лесно ли се преподава йога на деца?".

Истината е, че всеки път получавам различни отговори. Някои експерти твърдят, че малчуганите по-бързо усвояват асаните от възрастните. Защото, като цяло, мъниците са по-гъвкави и подвижни от своите родители.

Други са на мнение, че работата с хлапета е истинско предизвикателство, тъй като е почти невъзможно да задържиш вниманието на сладурите по време на цялата сесия.

Обаче, всички се обединяват около мнението, че въпросното занимание оказва прекрасно въздействие върху здравето на малките калпазани, защото укрепва крехкия им организъм и развива въображението им.

Запишете детето си на йога, ще ви посъветват те, а ние се присъединяваме към апела им. А за да запалите малкия си разбойник, първо му купете подходяща екипировка – весело шалте + симпатични, спортни дрешки.

Следващата стъпка е да му покажете сами няколко интересни, забавни асани, които ще го накарат да пожелае с цялото си сърце въпросната сесия. Ето тези, например:

Балансиращи

Те са много подходящи за доброто ви намерение да накарате детето си да се влюби в йога. Дърво, танцуващо куче, жерав... Макар че никак не са лесни за изпълнение, всички тези асани могат да предизвикат искрен смях, породен от патешкото клатушкане на барбароните. И да ги разсмеят.

Освен това, не задължават мъниците да затварят ритуално очи, което понякога е повод за притеснение. Обратното, тук погледът трябва да е добре фокусиран напред.

С имена на животни

Децата обичат четириноги създания. И всеки път се радват, когато получават възможност да се превъплътят в тях.

За това бързо им покажете как да бъдат камила, кобра, гълъб... Веднага ще предизвикате интереса им, не се съмнявайте.

В същото време, изброените асани ще подобрят гъвкавостта им и ще им подарят полезно разтягане на цялото тяло.

По индийски, в лотос

Не пропускайте заедно да кръстосате крака на пода. Сложете сериозно ръце пред гърдите, в позиция за молитва.

Хлапетата обожават да имитират възрастните и да се правят на "тежки". Дайте им повод да се почувстват значими и на шалтето.

Но никога не ги насилвайте. В случай, че не проявят интерес, оставете ги да избират сами спортното си занимание.

Ако не опитат сега, сигурни сме, ще пробват след време :) Защото йога освен за тялото, е и прекрасно изживяване за душата. Което не е хубаво да се пропуска. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май