Упражнете баланса си с йога 2

Нищо не може да наруши равновесието ви, нали?
Упражнете баланса си с йога 2

Усещаме тайничко, че уикендът ви е преминал вълнуващо - само с няколко сладки произшествия по пътя на забавлението, надяваме се.

Днес обаче е началото на новата работна седмица и подозираме, че ви изгаря силно желание да възстановите професионалното си равновесие. Е, не виждаме по-добър повод от този да ви запознаем с още една балансираща поза от хатха йога (класическото учение).

Дърво по всяко време (в добрия смисъл на понятието)

Не можем да скрием от вас, че минахме през доста изпитания преди да почувстваме комфорт в тази асана. Тя не е трудна, но изисква достойно съсредоточаване в изпълнението, на което повечето начинаещи в йога практиката рядко са способни. Нещо повече: търпение, моля! Всяко дърво има нужда от време, за да израсне силно, стабилно и за да пусне яки корени. С две думи: нужно е да се постараете доста в отглеждането на вашето.

Как да разперите клони обаче?

Заемете изправен стоеж на широчината на раменете и с ръце, спокойно отпуснати до тялото. Сега преместете тежестта на лявото ходило. После сгънете десния крак в коляното и използвайте дясната си ръка, за да поставите стъпалото му от външната страна на лявото бедро, малко над коляното (в случай, че се затруднявате, може да го сложите и по-долу).

Бъдете истинско дърво обаче. Представете си, че лявото ви стъпало започва да пуска корени и го почувствайте като котва, която ви циментира за земната повърхност. Нека торсът ви стане сигурно стъбло, което никой вятър не може да разлюлее твърде силно.

Тази визуализация ще ви помогне да изпънете ръце пред гърдите в позиция за молитва. Фиксирайте погледа си в определена точка от стената пред вас, това ще ви помогне много. Останете в тази поза за минута или повече, като вдишвате и издишвате дълбоко. После бавно свалете ръце и се върнете в изходна позиция. Вашето дърво получи своя първи урок по баланс, може да повторите движението и с другия крак.

 

Йога съвет: За да предпазите дървото си от люшкане, изпълнявайте позата с гръб към стената или в началото с ръце на последната.

Е, намерихте ли балансовата си точка днес?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май