Поза на седмицата: Лотос

Хайде да кръстосаме крака!
Поза на седмицата: Лотос

Най-важното

Преди да пробвате лотос, подгответе ходилата, глезените, коленете и бедрата си за йога предизвикателство с тази асана :)

Хора с кръстосани на пода крака, със затворени очи и със сключени пред гърдите ръце за молитва. Това е втората широко разпространена представа за йога, след стойката на глава. А като се замислим, тази представа обаче не е чак толкова погрешна.

Защото лотосът всъщност е една от най-важните асани в древното изкуство и заслужено има право да се нарече крал на асаните.

Както може да се досетите обаче, той изобщо не е лесен за изпълнение, макар че някои го правят, докато пият кафето си :) Разбира се, фактът, че заставате удобно "по индийски" на земята, все още не ви дава право да се наричате йоги.

Лотосът или т. нар. Падмасана на санскрит е преди всичко дихателна и медитативна практика, чието усвояване може да отнеме години съзнателно пътешествие в древното учение. Като оставим тази подробност настрана, ползите за здравето от редовното й практикуване са наистина многобройни. Асаната позволява безопасно и облекчаващо разтягане на гръбначния стълб, както и хубава екстензия на бедрените мускули. Подобрява храносмилателните процеси и съдейства за справяне с киселините в стомаха.

Нека се опитаме да направим първото ви лотос приключение по-комфортно, а? Следвайте ни:

  • Седнете по чорапки или боси на шалтето.

  • Хванете дясното ходило и се опитайте да го качите на лявото си бедро. Готови? Ако усетите болка, свалете стъпалото по-ниско, в областта на коляното. Ето! Изпълнихте своя лотос наполовина. Сега грабвайте лявото ходило и процедирайте по същия начин. Важно: не насилвайте крайника си. Ако откаже да застане на "правилното" място, разумно останете в половин лотос. В случай, че и така ви спохождат неприятни усещания – просто само кръстосайте крака (както е показано на снимката).

    Важно: нищо в изпълнението на тази поза не трябва да става с насилие. Бавно и постепенно ще успете да се справите с изпълнението й, уверяваме ви.

  • Ако имате "лотос" успех, продължаваме, нали? Използвайте коремните мускули, за да поддържате торса изправен и силен. Отпуснете раменете и поставете начало на серия от 10 дълбоки вдишвания и издишвания. Поемайте въздух от корема – т. нар. диафрагмено дишане. Това е.

Поставихте едно добро начало. Практикувайте лотос редовно, докато успеете да почувствате максимален комфорт във въпросната асана. Което означава: да можете да стоите в нея поне 15 минути, без никакъв проблем. Успех!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май