Поза на седмицата: Гълъб

Една приятна асана от йога
Поза на седмицата: Гълъб

Най-важното

Въпросната асана има няколко версии. Ако ви е по-лесно, може да започнете изпълнението й, като застанете на четири крака. Отново сгънете по същия начин единия крак пред вас и изправете хубаво тялото.

Вече имахме възможността да споделим веднъж (тук), че никак, ама никак, не харесваме гълъби. Но когато става въпрос за тази поза в хатха, сме готови на компромисно отношение към пернатите, въпреки че асаната носи името им.

Тя е наистина чудесно движение, което днес смятаме да споделим с вас. Защото е крайно подходящо за ваканционните ви намерения - нито е трудно, нито изморително. Но ще ви позволи да се насладите на хубаво и облекчаващо разтягане – от раменете та чак... до бедрата. Освен това, упражнението представлява страхотен масаж за коремните мускули и съдейства за активиране на храносмилателните процеси в организма.

Спечелихме ли вниманието ви? Е, тогава скачайте на шалтето:

  • Може да започнете от изправен стоеж, като с десен крак направете широк напад напред. Спуснете тялото ниско към земята, така че коляното на изпънатия ви назад ляв крак да опре в пода. Чудесно!

  • От тази позиция сгънете десния си долен крайник, както е показано на снимката. Това може да стане, като леко приплъзнете ходилото си по шалтето. Целта е да успеете да поставите коляното и глезена на постелката, под ъгъл 90 градуса. След това придърпайте стъпалото си максимално близо до вътрешната страна на бедрото.


  • Изправете хубаво гърба, изпъчете гърдите и изтеглете раменете назад.

  • Бонус съвет: ако не успявате да се разположите удобно на шалтето в тази асана, под дясното бедро сложете книга или хавлия, навита на руло.
  • Само за напреднали: извийте гърба леко назад, отпуснете главата и се опитайте с ръка да хванете левия си крайник. Останете в тази асана за няколко вдишвания.


  • Накрая отпуснете тялото напред (както в детска поза), за да дадете почивка на мускулите си, отново за няколко вдишвания. Повторете същото с левия крак.

Как се чувствате като завършени гълъби? Свободни, нали?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април