Птички с модерни апартаменти

В Лондон
Птички с модерни апартаменти

Не ни разбирайте погрешно. Обичаме гълъби! С удоволствие бихме споделили обяда си с тях. Но никак не можем да преглътнем факта, че от известно време са си харесали личния ни балкон за дом.

Не ви лъжем. Абсолютна истина е, че първо пробвахме да ги изгоним с добро - помолихме ги учтиво да напуснат. Беше излишна проява на благородно усилие обаче. Затръшнаха ни нагло вратата под носа, без право на реплика...

Тъй като сме почти убедени, че едва ли ще се разберем с тях, вчера взехме дефинитивно решение: най-безцеремонно да им съберем багажа и... да ги екстрадираме. А за да не ни сметнете за прекалено жестоки, бързаме да ви съобщим, че вече сме им намерили нов дом. Двойно по-хубав. В Лондон = )

Образцово

Става въпрос за тези уникални жилищни квартали за птици, които спечелиха любовта ни от пръв поглед. Ако бяхме с 100 метра по-ниски и с няколко килограма по-слаби, без майтап, щяхме да си купим поне един от модерните им апартаменти.

Те са дело на неправителствената организация London Fieldwork, създадена през 2000 година. Зад която стоят зелените творчески търсения на двама души - Bruce Gilchrist и Jo Joelson.

През 2008 г. двамата стартират интересен проект, наречен Super Kingdom. Реализацията на който води до построяването на няколко образцови домове за диви животни. В архетектурната колекция особено силно впечатление прави къщата за птици "Мусолини", която в момента виждате на вашите екрани = )

Super Kingdom обаче се превръща в основа на друг, по-мащабен проект, който сладурите показват две години по-късно.

"Естественият град", както го кръщават, е сбор от много къщички за птици, слепени помежду си и качени в клоните на дърветата. Те са разположени в парковете Duncan Terrace в Източен и в Cremorne Gardens в Западен Лондон.

Интересното в случая е, че птичите жилища са свързани с еластични ремъци. Което означава, че формата им може да се променя, при растежа на дървото.

Така, по невероятен начин, London Fieldwork са успели да съчетаят екология +изкуство+ технология. Както и да решат проблема с гълъбите на много хора по света. Да са живи и здрави!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май