Казеинов протеин на прах

Защо е "бавен" и какви са ползите от него
Казеинов протеин на прах

Протеините на прах са сред хранителните добавки, които намират все повече приложения в храненето. От една страна, това се дължи на факта, че се приготвят лесно и бързо, практически навсякъде. От друга страна, допълват менюто и дори заместват хранене, което може да бъде неоцонима помощ от здравословна гледна точка.

Протеините обаче не са еднакви, както вече казахме. А производните им пудри са не по-малко разнообразни. Ето защо продължаваме със следващия основен вид:

Казеинов протеин (казеин)

Това е основният белтък в кравето мляко – съставлява около 80% от общото съдържание на белтъчини, останалите 20% принадлежат на суроватката. Извлича се относително лесно и все пак съществуват методи, които запазват максимално биологично активните вещества в крайния продукт.

d7db0dbd-194f-a56a-1147-4953d0afdd53inm.comПлюсовете

- Наричат казеина "бавен", тъй като се усвоява по-продължително време от суроватъчния протеин, например. Самото разграждане започва около един час след приема и се изразява в постепенно освобождаване на аминокиселини в тялото, което може да продължи до 7 часа. За сравнение, суроватката също се усвоява за около час, но кръвта се насища бързо и рязко с голямо количество аминокиселини и това трае до около 4 часа.

- Счита се за най-добрия протеин за мускулно възстановяване: тъй като се метаболизира продължително, може да се приема преди лягане с цел ускоряване регенерацията на мускулите след тежки физически натоварвания.

- Стимулира анаболните процеси в тялото, което го прави особено ценен за състезатели в разнообразни спортни дисциплини.

- Различни проучвания показват, че казеиновият протеин може да бъде изключително полезен за запазване на вече натрупана мускулна маса при спазване на нискокалорийни диети. Тестове, проведени в Бостънския университет, заключават, че при занижен калориен прием, казеинът стимулира използването на подкожните мазнини като енергиен ресурс и увеличава общата физическа сила. Това е от огромно значение, тъй като тялото има ужасния навик да компенсира енергийните си нужди първо чрез разграждане на мускулни тъкани.

- Казеинът съдържа калций, който е в достъпна форма и се усвоява лесно.

0e8f82fc-d6a3-b0a4-74ec-5a399881e0ebinm.comМинусите

- Може да предизвика алергични реакции.

- Казеинът се усвоява бавно, но и трудно. При отделни хора това може да води до дискомфорт и подуване на стомаха, прекомерно образуване на газове, гадене и повръщане, диария.

- Не е препоръчително да се приема непосредствено преди тренировка, тъй като създава усещане за тежест в стомаха и остър дискомфорт.

- Твърди се, че казеиновият протеин е канцерогенен. Това е доста преувеличено, но трябва да се има предвид, че той стимулира растежа на всички клетки в тялото, в това число и раковите, ако съществуват такива в организма. От тази гледна точка, възможно е да ускори развитието на подобни заболявания.

- Казеинът може да взаимодейства с различни медикаменти, поради което е добре, при наличие на хроничен здравословен проблем, да се приема след консултация със специалист.

- Повишеният прием на чист протеин, в това число и казеин, може да причини проблеми с бъбреците, черния дроб и жлъчката, дехидратация и др.

Видовете

7e6a7c3f-9484-eff7-ef05-029f72b59962inm.comИма различни видове казеинов протеин на прах, сред които най-скъпи са онези, които са извлечени максимално чисто. Идеята е да се запазят максимално добре биологичните ползи в крайния продукт. Най-популярни форми са:

Казеинат: калциев, калиев и натриев са най-разпространени. Най-общо казано, добива се от каймака на млякото чрез процес, отделящ казеина от суроватката. За повече стабилност и по-добра разтворимост, се добавя минерална сол (калциева, калиева, натриева и т.н.).

Мицеларен казеин – получава се след ултрафилтрация и без добавяне на химични субстанции, които да навредят на здравословните му показатели. Заради това обикновено е и най-скъп. Пречистен е от млечна захар и мазнини, което го прави идеален за хора с лактозна нетолерантност.

Хидролизиран казеин – усвоява се бързо, точно както хидролизираната суроватка. За съжаление, по същия начин губи и биологичните си ползи. Освен това е изключително скъп.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 29.12.2013 | 11:44
    Казеинов протеин млечен, произв. МЕГГЛЕ, предлага изгодно.
    Цена 20 лв./кг. и куриерски. За контакт 0876265091.
    Допълнителна информация и фотос на уебсаит: www.proteini.alle.bg

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април