За протеина с любов

Кратка справка що са белтъчините и защо са ни толкова важни
За протеина с любов

Белтъчините (протеините) като макронутриент са:

  • полимерни вериги; изградени са от аминокиселини, свързани помежду си чрез пептидни връзки;

  • аминокиселините в структурата на белтъчната молекула се делят на две групи – есенциални и неесенциални; първите постъпват в тялото чрез външни източници (храна), а чрез тях организмът синтезира вторите;

  • най-разпространените молекули в човека, след водните, са тези на белтъчините; могат да се открият, на практика, във всички човешки клетки и струпвания от клетки (органи), и особено в мускулите; те са основна градивна единица на тялото;

  • протеините имат важна роля в растежа, функциите и възстановяването на човешкото тяло;

  • 1 грам от тях съдържа 4 калории;

Малко почнахме "от вратата за краката", обаче за протеина могат да се публикуват съчинения в няколко тома, с чиста съвест. Ние ще се опитаме да бъдем супер кратки.

И след всичко, казано горе, никак не е чудно, че белтъчините имат основна роля във физическото представяне на хората – не само в спортно отношение, но и на ежедневна база. Те са и единственият макрохранителен елемент, за който е въведена препоръчителна минимална стойност на ден (в САЩ и Канада, но се прокламира от СЗО из целия свят) – 0,8 грама на килограм тегло. Този минимум обаче се отнася за хора, които водят заседнал начин на живот. При физически активните индивиди стойностите варират между 1,6 и 1,8 грама на килограм тегло, а при атлетите приемът на протеин достига до 2-2,5 грама на килограм тегло.

Източници

inm.comТе са доста разнообразни. Най-добрите естествени източници на протеин са от животински произход – месо, риба, яйца, мляко и производните му продукти. За отправен критерий за биологично качество на белтъчините се смята яйцето, тъй като съдържанието му на протеини е най-балансирано в природата.

Сред флората също има доста представители с високо съдържание на белтъчини – соя и производните й продукти, бобови и житни култури, ядки, семена. Различните видове растенията обаче съдържат различни типове протеин, за това е добре да се комбинират.

Разбира се, има и белтъчини под формата на прах, които се използват като хранителни добавки. Те се извличат от различни източници, което определя биологичната им стойност и прилагането им. За тях обаче ще разкажем по-подробно в следващ материал.

Прием

Недостатъчното количество белтъчини в диетата, което се наблюдава особено в страните от Третия свят, може да доведе до сериозни здравословни проблеми. При децата те се изразяват в ментални заболявания и изоставане в общото развитие – психическо и физическо. При възрастните води до преждевременно остаряване на кожата (сухота, лющене, липса на еластичност и др.), изтощаване на косата, но и нарушения в работата на вътрешните органи, както и загуба на памет, апатия и др.

Твърде високият прием на протеин, от своя страна, води до повишено отделяне на урея (отпадъчен продукт от преработването на аминокиселините). Изхвърлянето й чрез бъбреците не е проблем, независимо от количеството. Но и най-незначителното сътресение в нормалните функции на тези органи може да се окаже препятствие, за това обикновено при бъбречни заболявания специалистите съветват приема на белтъци да се следи внимателно.

Освен това редица протеини се свързват с някои от най-разпространените алергии и алергични реакции. Мнозина са алергични към млечния белтък – казеин, към глутена, който се съдържа в пшеницата и други зърнени култури, както и към белтъци, които се срещат във фъстъците, или тези, специфични за определени морски дарове.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май