Суроватъчен протеин на прах

Що е то, колко вида е и какво трябва да знаем накратко
Суроватъчен протеин на прах

Протеините на прах са сред най-популярните добавки за спортисти, особено за бодибилдъри, а всеки уважаващ себе си фитнесар си прави протеинов шейк след тренировка. Налага се, ако иска да стане голям и силен, гррррр ;)

Шегата настрана, "пържолите на прах" имат полза в съвременното хранене, безспорно, и това вече го изяснихме. Лошото е, че разнообразието им е все по-голямо, а науката и технологиите позволиха съчетаването на различни видове белтъчини в сложни матрици, сред които трудно се ориентират дори професионалистите.

Тогава какъв избор да направи един обикновен човек, който се грижи за себе си? Да, на този въпрос е все по-невъзможно да се отговори кратко и ясно. А и отговорите изобщо не опират до търговските брандове и асортимента, който предлагат на пазара, а по-скоро до това коя е най-подходящата формула за определен индивид и неговите цели.

Е, ще се постараем да стигнем и до сложните комбинации, но, едно по едно... Първо ще представим накратко основните видове протеин на прах и започваме със:

inm.comСуроватъчен протеин

Както подсказва името, получава се от суроватка, която е отпадъчен продукт при производството на сирене.

Този протеин представлява около 20% от белтъчините в кравето мляко, останалите 80% принадлежат на казеина (за който ще стане дума друг път). Заради ниското си съдържание в естествения продукт, суроватката се изолира нарочно и се използва в хранителната промишленост и като добавка.

Плюсовете

- Усвоява се изключително бързо и лесно, което означава и по-бързо възстановяване след физически стрес (тренировки, тежка физическа работа).

- Има специфичен аминокиселинен профил, в който преобладават аминокиселини с разклонени вериги (BCAA). Именно те ускоряват процеса по възстановяване, спомагат в намаляването на умората и ускоряват синтеза на белтъчини в тялото.

- Твърдението, че суроватъчният протеин ускорява растежа на мускулите все още е доста спорно и все пак се смята, че той може да влияе положително върху този процес.

- Доказано е обаче, че повишеният му прием сериозно стимулира имунната система.

- Научни изследвания с животни заключават, че суроватъчният протеин намалява риска от ракови заболявания, но предстоят специализирани експерименти в подкрепа на това твърдение.

Минусите

- Много хора, които приемат този протеин в прахообразна форма, се оплакват от подуване на стомаха, болки в тази област и газове, по-рядко от световъртеж, слабост, главоболие и други. Тези симптоми обаче се свързват повече с евтините варианти (концентрат) на добавката, предлагани на пазара, тъй като в тях се съдържат повече помощни вещества.

- Разбира се, при наистина повишен прием на суроватка, може да се затрудни работата на черния дроб и бъбреците, но това са изолирани случаи, които се дължат на незнание.

- При някои може да предизвика алергии, но рядко. Казеинът е по-известен с тези си свойства.

inm.com

Видовете

Първо ще отбележим, че повечето здравословни ползи в суроватъчния протеин се дължат на биологично активни пептиди (протеинови субфракции). При извличането и преработването му обаче, под влиянието на висока температура или добавени химикали, те могат да изгубят своята активност и така крайният продукт да загуби своята истинска стойност. За това е толкова важен и производственият процес.

Е, вече никой не си мисли, че има само един вид суроватка на прах, нали? Технологията на производство определя състава и качествата на крайния продукт, който може да принадлежи към един от следващите 3 вида:

  • Концентрат – първият протеин-добавка изобщо, използван отдавна и най-широко в хранителната индустрия. Първоначално съдържа едва 40% белтъчини, както и много мазнини и лактоза (млечна захар). Днес концентратът може да има до 80% протеин, но наличието на лактоза и мазнини варира в различните продукти. Идеален е за хора, които не се притесняват от допълнителните вещества (и калории) в пудрата, защото е доста евтин, а в същото време добър източник на белтъчини. Може да дразни стомаха и да причинява дискомфорт по този повод.

  • Изолат – тук концентрацията на протеин може да достигне до 95%, като в същото време мазнините и лактозата са в минимално количество или напълно липсват. Постигането на този резултат обаче може да "умъртви" ценните биологични свойства на суроватката, ако тя е изолирана чрез т.нар. йонно обменни процеси. По-новите методи за постигане на висока белтъчна концентрация включват микро и нано филтрация, която не само запазва биологичните показатели на протеина, но и високата концентрация на калций в него. Естествено, крайният продукт, произведен по тези технологии, е по-скъп, но пък си заслужава инвестицията.

  • Хидролизат – тук белтъчините се разграждат чрез ензими до по-нисши пептиди, спестявайки малко работа на стомаха и дванадесетопръстника. Това, от своя страна, повишава значително усвояването на протеина, което може да бъде от полза веднага след тежка тренировка. Хидролизатите обаче са значително по-скъпи от предходните два вида суроватка на прах, без да гарантират сериозен ефект от бързото си разграждане, което ги прави и по-малко рентабилна добавка. Освен това, пептидите в тях обикновено губят активността си, което е сериозен здравословен минус.

Това стига засега. Отново ще подчертаем, че протеинът на прах е добавка към храната и не може да я замени напълно, така че не му приписвайте вълшебни свойства :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април