Витамини от всички източници - обединявайте се!

И ние имаме мнение по въпроса, пък!
Витамини от всички източници - обединявайте се!

Знаем, че витамините са супер важни още от песничката "Зеленчуци, който не яде...", която научихме на около 3-годишна възраст. И трябва да признаем, че по същото онова време (което беше преди повече от 10 години...), набивахме всичко с огромно удоволствие. И не подозирахме, че плодовете и зеленчуците могат да бъдат натъпкани в таблетки.

Обаче нещата се промениха. Бананите, портокалите и мандарините се превърнаха от сакрален символ на Коледа в целогодишно явление по щандовете на магазините. Някои краставици, чушки и домати започнаха да си приличат подозрително на вкус. Червеното месо стана особено опасно, а също и яйцата, и маслото (е, напоследък пак са актуални, но това е друга тема).

Заниженото качество на храната съвсем "естествено" предизвика появата на витамините в шишенца и у нас и само дето още не са почнали да ги продават на Женския пазар в столицата. Както се оказа последните няколко години, няма нещо полезно, което да не може да се натъпче в хапче...

Ъъъъ, не се ли чувствате така, все едно трябва да избирате между заметресение и наводнение - кое ще бъде по-малко унищожително??? В подобна ситуация правилният избор не е лесен, но определено е възможен.

На първо място ще кажем, че натуралните и синтетичните витамини на практика се усвояват еднакво от човешкия организъм. Най-сериозното изключение засяга витамин Е, чиято естествена форма ни е по-близка и, съответно, се абсорбира по-пълноценно.

Но няма да се лъжем – органичните източници на полезните вещества са по-добрият вариант за приемането им. Все пак, природата си знае работата – храната не ни дава само витамини, но и много други компоненти, от които се нуждаем, при това в съвсем правилни комбинации.

За съжаление, контролът върху производството, транспортирането и съхраняването на продуктите не винаги е на необходимото ниво, за да ни гарантира максимално качество, а чрез него – и пълноценно хранително съдържание. Затова, ние лично, поощряваме местното производство на всички нива и смятаме неговите продукти за най-пресни и истински.

Понякога, обаче, и най-чистата храна не може да даде всичко на тялото. Липсата на разнообразие в диетата, ограничаването на определен продукт или цяла група, както и изобилието от преработени храни в менюто могат да причинят траен недостиг на определени полезни вещества. А в подобен случай витамини под формата на хранителна добавка биха били незаменим помощник на тялото.

С други думи, просто искаме да кажем, че истината е някъде там и се корени в баланса :) Внимателният подбор на храните и разнообразието им би трябвало да са достатъчен източник на ценните вещества, Когато е невъзможно да се спазват тези условия, подходящи таблетки като допълнение биха били от полза. И нека здравето бъде с вас!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април