Ядем ли витамини? Част 1

„Може би“, едва ли „не“...
Ядем ли витамини? Част 1

Едно органично съединение може да бъде определено като витамин, когато тялото ни не е в състояние да произвежда достатъчни количества от него, за да задоволява нуждите си. Поради тази причина понятието е много условно и вещества, които са витамини за нас, не са витамини за други бозайници, какъвто е случаят с популярния С, например. Витамините разполагат с няколко сходни характеристики:

  • Те са естествени съставки в храните и обикновено присъстват там в много малки количества.

  • Необходими са за нормалното протичане на физиологичните процеси (растеж, възпроизводство и др.).

  • Когато са в недостатъчно количество или въобще отсъстват от храненето, възникват специфични дефицити, които рано или късно водят до здравословни проблеми.

Събираме 2+2 и здравата логика подсказва, че всеки обичащ себе си човек трябва да стори така, щото винаги да е заобиколен от благонадеждни източници на витамини – плодове, зеленчуци и, евентуално, хранителни добавки. "Да", ама по-скоро "Може би".

На първо място, плодовете и зеленчуците не са единственият източник на жизненоважни за организма ни витамини. Продуктите от животински произход съдържат в себе си редица вещества, които не могат да бъдат открити или са оскъдни в растенията. Сред тях са витамините В12, А, D и някои минерали като калций и желязо. Дори витамин С, за който се счита, че е характерен единствено за плодовете и зеленчуците, е наличен в суровото месо и органите на животните и това е причината, поради която традиционните ескимоски общества не страдат от скорбут.

Второ, витаминозното съдържание на абсолютно всички храни изключително много варира, взависимост от редица фактори. Един от тях е начинът, по който са отгледани те.

Азотните торове, които се използват в съвременното земеделие, гарантират изключително добър добив, отчасти защото способстват извличането на хранителни вещества от почвата. С времето обаче, индустриално наторяваните почви се изчерпват и това се отразява по изключително неблагоприятен начин върху съдържанието на отгледаните върху тях растения.

Допълнителни фактори са наличието на директна слънчева светлина (което е спорно при парниковото отглеждане), третирането с химикали и степента на зрелост на растенията. Плодовете и зеленчуците, предназначени за масово разпространение, често са генетично модифицирани с цел по-бавно узряване, берат се зелени и се обгазяват, за да придобият зрял вид. Това им гарантира добра търговска външност, но и дълга трайност на рафта на супермаркета. А за нас означава, че скоро може и да забравим какъв беше истинският вкус на доматите.

Изследвания показват много сериозни разминавания между храни, отглеждани по традиционен "селски" начин и такива, предмет на масово производство. Тоест, има доста голяма вероятност да си купите портокал, в който витамин С въобще отсъства. И това важи не само за растенията.

Рискът от дефицит на определени витамини важи и за животните. Диетата на добитъка е изключително определяща за хранителната стойност на неговото месо и продукти като яйца и мляко. Животни, които нямат достъп до предпочитаната от тях храна, не само, че са със сериозен дефицит на полезни вещества, но често губят имунитета си към някои бактерии и могат да бъдат опасни. По неблагоприятен начин се изменя и балансът между мазнините им.

Дивата сьомга е известна като един от най-добрите източници на витамин D. Отгледаната във ферма с помощта на зърнен фураж сьомга, от своя страна, съдържа с около 75% по-малко от този витамин. Характерният оранжев цвят на месото й, който се дължи на яденето на богати на каротеноиди морски обитатели, в индустриални условия се получава с помощта на изкуствените оцветители астаксантин E161j и кантаксантин E161g.

Това е една съвсем малка част от истините за храните, които ни заобикалят. Те не са предназначени да ви сплашат, а да ви накарат да имате едно наум следващия път, когато сте убедени, че поднасяте витамини на масата. И да потърсите алтернативи.

А ако вече се държите за главата и си мислите, че няма с какво друго да ви изненадаме, останете с нас до следващата част, в която ще ви поднесем някои още по-любопитни факти, касаещи витамините.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април