Разнообразието е необходимост

За един по-здравословен живот
Разнообразието е необходимост

Обикновено определяме дали сме здрави с клишета от рода на "редовен режим", "силна храна", "достатъчно сън", "активна почивка", "блокиране на стреса" и т.н. Но какво значи всичко това и сигурни ли сме, че прилагането на подобни "тактики" наистина ни гарантира здраве? В крайна сметка, ако спазването на правила се превърне в болезнено задължение, то може да се окаже най-прекият път към стреса.

Истина е, че за да функционират нормално, тялото и психиката ни се нуждаят от ежедневен режим, към който да се нагодят. Всяка промяна в него се отразява на начина на хранене, настроението, нуждата от движение и почивка. Но е вярно още, че в един момент рутината ни идва в повече и води до натрупването на стрес.

И тогава идва моментът да смените режима. Това ще отнеме време, но крайният резултат със сигурност ще ви помогне да поемете глътка свеж въздух, докато пак се завърнете към стария си начин на живот.

Като начало, опитайте да изместите часа на лягане с един час напред или назад. В първия случай ще имате повече време за сутрешното кафе или да свършите малко повече домашна работа. Във втория случай бихте могли да се насладите на кратка разходка преди лягане, например. А защо не използвате същото вечерно време, за да отметнете някое и друго забравено задължение? За сметка на това сутринта ще се радвате на топлата постеля по-дълго.

Независимо кой от двата варианта ще изберете, важното е да се наспивате добре. Нуждата от сън при всеки човек е индивидуална. Сами преценете в колко часа да лягате и ставате, за да се чувствате бодри и в настроение за действие. Но дори да откраднете малко от съня си днес, не е задължително това да ви се отрази зле. Важното е да намерите време да го наваксате, преди умората да се отрази върху настроението и работоспособността ви.

Стереотипът, който заклеймява закуската или вечерята като най-важното хранене за деня, може и да не е вашият. Ако сутрин се чувствате по-добре на гладен стомах или консумирате повече храна на обяд, отколкото на вечеря, не означава, че се храните неправилно.

Не е задължително също да приемате точно определен вид храна само сутрин, на обяд, вечер или между храненията. Дори по-голямата част от населението да закусва с яйца и печени филии, това не означава, че вие не можете да стартирате със салата, кюфтета или... с нищо. Важно е да намерите модела, който най-добре пасва на нуждите ви и ви осигурява нужното количество енергия за деня.

За да разнообразите начина на хранене, можете да наблегнете на "следобедните" закуски за сметка на някое от другите хранения или еднократно да си позволите храни, от които по принцип се въздържате. Уверете се само, че това няма да ги направи редовна част от менюто ви или да събуди гузна съвест.

Що се отнася до почивката, важи максимата "разни хора, разни идеали". За по-голямата част от нас се оказва, че туризмът през почивните дни е много по-отпускащ и зареждащ, отколкото излежаването пред телевизора. Други освобождават напрежението с шопинг или бесни танци. Трети се отпускат с четене на любима книга.

Но ако сте сигурни, че всичко това ви коства повече изгубена, отколкото възстановена енергия, може да се отдадете и на доброто старо излежаване. А защо това да не стане на някоя полянка в парка или планината? През лятото чистият въздух, обилното слънце и зелените гледки могат да ви дадат необходимото разнообразие от градския пейзаж.

Можете да подбирате до насита някоя от тези програми, като ги редувате всеки следващ уикенд. Тогава със сигурност няма да се отегчите. И ако в поредния понеделник се събудите с чувство на задоволство и удовлетворение, бъдете сигурни, че не сте сбъркали здравословното ежедневие с нещо друго.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април