Шокиращо скучната истина за нитратите

Или защо да ги ядем, без да ни пука особено
Шокиращо скучната истина за нитратите

Сядам да пиша със смътното усещане, че ако дори 1% от "истината" за храните в масовите медии е вярна, този текст ще се чете само от мъртъвци. Това е проблем както на аудиторията, така и на журналистиката. Не смъртта, за нея е ясно. Имах предвид плашещата склонност на народа да чете и разпространява страховита информация за всички онези "токсини", които поглъщаме на ежедневна база и бавния начин, по който ни убиват те.

За щастие, всички статии от този тип варират от силно преувеличени до напълно неверни. Вземете за пример храните, които причиняват рак. Моля ви, вземете ги! "Проблемът не е в храните!", ще кажете вие. А къде тогава е проблемът? Вероятно във всички онези вредни химикали, които злата конспиративна индустрия поставя в насъщния, за да ни трови.

Още преди да станат модерни приказките за ГМО, пестицидите и флуора във водата, хората знаеха, че нитратите и нитритите са враг, който всячески трябва да бъде избягван. Марулите се миеха с религиозна самоотверженост, а обелките от краставиците дори и на кучето не се даваха. Малко след това войната премина и на фронта на месните деликатеси, защото там също се влага сериозно количество нитрати и нитрити в качеството им на консерванти. Примери за това са натриевият нитрат (натриева или чилска селитра; Е251), натриевият нитрит (Е250), калиевият нитрит (Е249) и калиевият нитрат (калиева селитра; Е252). Но вие сигурно сте наясно с тези факти.

Това, с което болшинството хора не са наясно обаче, е че между 70% и 97% от всички нитрити, на които сме изложени, се произвеждат от собственото ни тяло. Голяма част от погълнатите с храната и водата нитрати, попаднали в контакт с бактериите в устата ни, се превръщат в нитрити. С други думи, в слюнката ни има много повече нитрити, отколкото някога ще изядем. А това никак не е малко, особено ако сме били добри деца и сме си взели поука от песничката за зеленчуците. Около 93% от нитритите в менюто ни се дължат именно на тези растения. Само за справка ще дам пример с целината и цвеклото, където нитритите са в стотици (стотици!!!) пъти повече, отколкото в един добре консервиран колбас.

След всичко, казано дотук, би следвало да сме още по-притеснени, защото не стига, че ни тровят с колбасите, не стига, че ни тровят със зеленчуците, ами и ние сами се тровим със собствените си телесни течности. Съжалявам, че ще ви разочаровам, но спокойно можете да преглътнете. На практика нито нитратите, нито нитритите се акумулират в тялото. Около 25% от нитратите, които ядем, се превръщат в слюнчен нитрат, а други 20% се превръщат в нитрит. Останалото се изхвърля чрез урината в рамките на следващите пет часа (1). Нитритите, които усвояваме, имат изключително кратък период на полуразпад и изчезват от кръвообращението ни в срок от 1 до 5 минути (2).

Въобще, по-голямата част от науката предполага, че нитратите и нитритите не представляват съществен проблем за здравето и дори могат да бъдат полезни. Прегледът на някои скорошни кохортни изследвания не успява да установи връзка между консумацията на тези вещества и рак на стомаха (3). Азотният оксид, който се образува при попадането на нитритите в стомаха пък, действа като вазодилататор (разширява кръвоносните съдове) и е полезен от гледна точка намаляване на кръвното налягане и риска от сърдечен удар (4, 5, 6). Нитратите могат да стимулират имунитета и демонстрират защитен ефект срещу някои патогенни бактерии (7, 8, 9).

В заключение мога само да успокоя привържениците на "натуралното" хранене, че липсата на така страховитите Е-та в един продукт никога не е гаранция за липсата на "химия". Защото химията е навсякъде около нас, дори и в природата. Много биопродукти се консервират с помощта на естествени съставки като екстракт от целина или сок от цвекло, нитратите и нитритите в които не се различават качествено (като химична формула, сещате се), а често надхвърлят количествено съответните синтетично придобити химикали.

С други думи, яжте си нитратите и да не ви пука. Защото вероятността да пукнете от нитрати е сравнима с риска всеки момент отнякъде да се изсипе гигантски метеорит, който да разполови Земята. Тогава този текст наистина ще бъде четен само от мъртъвци.

За допълнителна доза критично мислене във връзка с храната и здравето можете да се отправите към:

Добре дошли в реалността, тук наситените мазнини са полезни!

Висок холестерол!

Бръсни се редовно или умри

Да отслабнем с леденостудена вода

Имате много здраве от природата

Тъмната страна на фибрите

Яжте, когато си искате

Неразделно хранене

Използвани материали:

1. Junkfood Science: Does banning hotdogs and bacon make sense?

2. Mathiew Lalonde: The Science of Nutrition

3. Chris Cresser: The Nitrate and Nitrite Myth: Another Reason not to Fear Bacon

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май