Неразделно хранене

Има ли неподходящи хранителни комбинации?
Неразделно хранене

Има вероятност да не сте чували за разделното хранене, единствено ако сте прекарали последните 30 години в отшелничество. Тази философия беше в своя апогей около средата на 90-те години у нас и все още има хора, които страстно я изповядват. Не са едно или две семействата, където капризите на един разделно хранещ се човек са превърнали събирането около масата в драматично събитие с екшън елементи.

Идеята на разделното хранене е, че смесването на някои храни е противопоказано. При всички варианти на този режим се поставя особен акцент върху разделянето на белтъчини от въглехидрати (нишесте), тъй като двата хранителни елемента изискват "противоположни" условия за усвояване. Проявилите неблагоразумието да приемат комбинация от въпросните вещества не само стресират храносмилателната си система, но се и тровят, като създават предпоставки за загниването на протеините и ферментирането на въглехидратите. Всичко това ги прави много лесна "плячка" на затлъстяването и многобройни заболявания. Проблемът е, че когато се обърнем към фактите, много от тези твърдения започват да ни се струват меко казано несъстоятелни.

Факт №1

Различните хранителни елементи изискват различни условия за усвояване. Има храносмилателни ензими, които са специфични за храносмилането на въглехидратите, такива, които отговарят за протеините и трети, които се занимават с белтъчините. Това, обаче, не е добра причина да повярваме, че те са в някаква своеобразна война помежду си, която ни кара да дебелеем и да се разболяваме. В интерес на истината, тези ензими се отделят всеки път, когато ядем, независимо от съдържанието на храната и се разбират доста добре. Например амилазата, която отговаря за разграждането на нишестетата до прости захари, се съдържа в слюнката. Ако проповедниците на разделното хранене бяха прави, то ние щяхме да слюноотделяме единствено при консумацията на нишесте, но не и на белтъчини и мазнини. Чувствайте се свободни да си направите експеримент със сочна вратна пържола.

Факт №2

Изключително малко на брой са случаите, в които нашият стомах е напълно празен. За това, с някои условности, могат да претендират единствено сутрините. Повечето от нас се намират в състояние на непрекъснато припокриване между храненията. Това означава, че хормоните, храносмилателните ензими и хранителните вещества, които циркулират из организма ни в почти всеки един момент, са над нивата "на гладно".

Факт №3

Природата очевидно не е внимавала в часовете по разделно хранене, тъй като в нея се срещат някои много добри комбинации между протеини и въглехидрати. Вземете един класически "въглехидрат" като зърнените храни, при които съдържанието на белтъчини може да достигне до 15%. От друга страна имаме типичен растителен източник на протеин като бобовите растения, където около 70% от енергията е под формата на въглехидрати.

Епилог

Истина е, че има много хора, които започват да изглеждат и да се чувстват по-добре след възприемането на разделна диета. В повечето случаи това е резултат от простото обстоятелство, че същите тези хора за първи път през живота си за започнали да избират храната си напълно съзнателно и да внимават какво и колко ядат. В крайна сметка, състоянието на здравето и фигурата ни винаги се свежда до качеството и количеството на това, което ядем. Всеки може да намери различен начин да приема максимално качествени, но не прекалено "количествени" храни. И е най-добре, ако този начин не става причина до края на живота си да не вкусим традиционни и любими за всички ни ястия като пълнени чушки и мусака.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май