Имате много здраве от природата

И от нас
Имате много здраве от природата

Трябва да си признаем, че дори и ние самите вече не знаем какво да мислим при вида на надпис "!!!***НАТУРАЛНО***!!!", който само дето не мига и не издава звуци. Не, че сме объркани, просто мозъците ни леко дават накъсо и изтръпват за известно време.

За да ви спестим многото приказки този път, набързо ще споделим само три неща по въпроса:

В България няма законова дефиниция за начина, по който това определение трябва да се използва върху етикетите на храните. С други думи, зад него не стои нищо, ама съвсем нищичко. Това означава, че всеки участник в търговията с хранителни продукти може да реши да декорира изделията си с подобно послание в името на продажбите и да се измъкне безнаказано. Дори и съдържанието им да е в състояние да накара добрия дядо Менделеев да си грабне табличката с елементите и да избяга с писъци на топло у дома в Западен Сибир.

Една храна може да е лишена от всякаква преработка и да пристига до нас в напълно природен, така да се каже, вид. Тук обаче пропускаме така важния момент с нейното отглеждане. Защото има разлика между съвсем естествените яйца на една кокошка, която е отрасла в клетъчни условия и е хранена със зърно, и също толкова натуралните яйца на кокошката, която е била свободна през целия си живот и е имала възможност да си кълве каквото й душа иска. В това отношение и растителните продукти не се различават особено, за което сме си говорили и преди.

Но нека си представим че имаме достъп до изделия, които не са станали жертва на каквато и да била човешка намеса. Те следва да са нещо като черешката на натуралната ни торта, нали така? Така, така, ама зависи. Защото някъде там, напълно обезпокоявано, си растат мухоморки и се плиска нерафиниран петрол, които са от естествени по-естествени, но едва ли има сила, която да ви застави да ги сложите в чинийка и чашка на трапезата си.

И ако трябва да бъдем съвсем лаконични: натуралното не е това, което бихме искали да си мислим, че трябва да бъде. То е просто едно понятие, което търпи безброй интерпретации, но в голяма част от случаите не ни носи нито полезна информация, нито полезно каквото и да било. Много поздрави :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 01.12.2011 | 15:39
    Това е. Довечера ще преям с кренвирши, защото се стисках да не ги ям, ама видиш ли, може да са по-натурални от кравето сиренце дори! А ги обичамммм! И една малка поправка - нерафинираният петрол някой хора си го мажат на филийка всъщност, а повечето го хрупаме във фафлите. Маргарин. Никога не е бил естествен според мен, а сега дори и някои производители не предлагат масло... а маргарин "Масло". С две думи - яжте, което е вкусно и мирише приятно без обработка преди това. Болна тема. С кренвиршов край!

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май