Да кажем, че да се яде и говори за суши е модерно би било като да смотолевим, че хипстърите в последно време станаха повечко. Всъщност, въпрос на време е да направят заведение за изцяло био суши, а доколкото виждам, вече има ентусиасти, които си приготвят "органик веган суши" в домашни условия. Няма лошо, да си с крак в модата е похвално*. Да си с другия крак в миналото обаче също е наложително, ако искаш да наречеш себе си истински ценител.
Малко от днешните почитатели знаят, че в буквален превод думата суши означава "кисел". Това се дължи на факта, че оригиналното суши, днес познато като нарезуши, е било продукт млечнокисела ферментация. Прокиснала риба и прокиснал ориз, с други думи. Понастоящем този характерен вкус се пресъздава с помощта на оризов оцет, разбира се. Защото отнема по-малко време, но най-вече, защото модерното небце и психика не са готови за толкова наситена автентичност.
Втори не много добре известен факт за сушито е, че единственият задължителен продукт в него не е рибата, а подкиселеният ориз, който се нарича шари или сумеши. Ако сурово месо (незадължително риба) бъде сервирано отделно, без ориз, то тогава то се нарича сашими, което не е вид суши. Суши имаме само тогава, когато в рецептата присъства ориз с оцет (или ферментирал ориз, потрадиционному).
Трето и последно, обещавам. Замисляли ли сте се някога за значението на имената на отделните суши ястия? Защото аз не бях. Направих го заради един много симпатичен справочник за видовете
суши, в който авторът slimu ни разяснява със смисъла,
който се крие зад иначе непонятните японски думи. Изображенията са очарователни, вижте ги и се опитайте да ги запомните:
* Знам, че изразът е "В крак с...", просто обичам да си играя с думите
Добави коментар