Суши за компанията, моля!

За една чудесна, екзотична вечер
Суши за компанията, моля!

Най-важното

Имайте предвид, че продуктите в рецептата ни са за цяла компания (10 човека). Ако искате да направите по-малко суши, може да намалите пропорциите. Съотношението на оцета, захарта и солта обаче винаги е 6 супени лъжици оцет:3 супени лъжици захар:1 чаена лъжица сол, за една чаша ориз.

Честно казано, не съм голям фен на събиранията вкъщи и най-вече на тези, които се случват в моя дом ;) Защото, уверила съм се, никак, ама никак не е лесно да си домакин. А на другия ден те чака едно голямо чистене...

Но в името на общата кауза си ги причинявам прилично редовно. Нещо повече: заедно с приятелите ми се стараем да организираме тематични партита и в тях винаги да има нещо интересно.

Това, на което искам да поканя и вас днес, е нашата японска или по-точно – суши вечер. Каква е основната концепция все пак? Проста. Цялата компания участва в приготвянето на вкусните оризови хапки и после, в приятни разговори и под звуците на готина музика, дружно им виждаме сметката.

Колебаете се още, а? Ако се притеснявате, че кулинарната реализация на екзотичния японски специалитет е много сложна, това изобщо не е така. Причината той да се продава на висока цена в ресторантите и по специализираните места, е, че... просто е модерен.

Иначе, в приготвянето му няма нищо сложно. Убедихме ли ви? Чудесно! Тогава заедно ще си направим т. нар. "маки" или един от най-популярните видове суши. Преди да запретнете ръкави обаче, ще трябва да си осигурите няколко неща:

500 грама ориз за суши, което е около 3 чаени чаши (може да ползвате и обикновен)

1 пакет нори (кори от водорасли)

400-450 грама прясно охладена сьомга (може да пробвате и с риба тон или всяка друга риба, която ви се намира под ръка), нарязана на тънки, дълги лентички

18 супени лъжици оризов оцет

9 супени лъжици захар (без да ги препълвате обаче)

3 чаени лъжици сол

1 червена чушка, 1 морков (може да сложите и краставичка), нарязани на тънки, дълги лентички

соев сос

сос уасаби*, по желание

Е, хайде, нека шоуто започне сега!

Изсипете ориза в подходящ съд и хубавичко го измийте няколко пъти, докато водата стане бистра. Някъде ще ви препоръчат да го накиснете за един час, но нашето парти не може да си позволи подобен лукс, така че ще действаме по бързата процедура ;)

След като сте го "изкъпали", сложете го в тенджерка, за да го сварите. Съотношението му с водата трябва да е 1:1, а в случая 3:3, защото количеството му е тройно.

Ако в процеса на термична обработка се наложи, може да прелеете още малко прозрачна течност. Оризът се вари в тенджера под похлупак и от време на време трябва да се бърка, защото е важно да не загори. Идеята все пак е накрая да омекне добре.

Междувременно, в подходящ съд разбъркайте 18 супени лъжици оризов оцет, 9 супени лъжици захар и 3 чаени лъжици сол. После сложете въпросната смес на котлона, на тих огън, за няколко минути, като бъркате интензивно.

Накрая я изсипете в готовия и леко охладен ориз и отново разбъркайте добре. Важно: ако се сложи в горещ ориз, има опасност съставките да се пресекат, а това няма да е особено приятно преживяване.

Такааааа. Оризът е готов! Какво следва?

Забавната част: 

Предстои ви да увиете самото суши. Преди да започнете обаче, трябва да си намерите бамбукова поставка за хранене. Сложете я с опаковата страна към вас и отгоре я покрийте с фолио, за да предотвратите неприятното залепване на малки оризчета по нея.

Сега вземете една кора за суши и я наместете върху фолиото с широката и грапава страна към вас. Важно: за да оперирате по-лесно с ориза, който е доста лепкав, трябва да мокрите ръцете си от време на време.

Грабнете малко количество от него и започнете да запълвате норито, без да напластявате прекалено много. Накрая трябва да си оставите около 3-4 пръста празна кора, за да може да увиете сушито, както си му е редът.

Fitwell.bg

Fitwell.bg

Наредете чушка, сьомга и морков в единия край на оризовото килимче. Важно е продуктите за плънката да са равномерно нарязани, за да изглежда добре готовото суши. Е, нашите не са, но нали сме аматьори все пак, простено ни е ;)

Fitwell.bg

Fitwell.bg

Когато сте свършили с декорацията, започнете да увивате, като придърпвате леко и натискате бамбуковата поставка. Придържайте с пръсти плънката, за да не излезе тя навън. Намажете оставената празна част на кората с малко вода и слепете краищата й. И хоп! Първата е готова.

Fitwell.bg

Fitwell.bg

Процедирайте и с останалите по същия начин. Когато направите всички, вземете една и я срежете по средата, а получените парчета нарежете наполовина и после - още наполовина. Важно: ползвайте по възможност най-острия нож в дома си, за да не се разпаднат кръгчетата от натиска.

Суши за компанията, моля! Fitwell.bg

Fitwell.bg

Суши за компанията, моля! Fitwell.bg

Суши за компанията, моля! Fitwell.bg

Накрая подредете всички дискчета в красива чиния. Сервирайте ги със соев сос и уасаби. А после със самочувствие се включете в забавния урок по хранене с клечки. Приятното прекарване зависи изцяло от вас, нали знаете?

*Имайте предвид, че зелената подправка, направена от хрян, е наистина много пикантна и определено не ви съветваме да злоупотребявате с нея ;)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май