Не сте дебели от захарта!

Или поне не само от нея :)
Не сте дебели от захарта!

Едно от хубавите неща, които можете да прочетете в книгата "В защита на храната", е как всички общества, придържащи се към традиционната си диета, не страдат от затлъстяване и други съвременни проблеми като диабет и сърдечносъдови заболявания. Истината е, че никой не знае защо преминаването към модерния начин на живот се асоциира с възникването на тези състояния, но съществуват множество (понякога противоречащи си) хипотези по въпроса.

Ако питате доктор Кендрик, той ще ви каже, че храната не е от определящо значение, а всичко се дължи на увеличените нива на стрес. Други учени (и неучени) са на мнение, че завишената консумация на захар е главният виновник за това. Във връзка с последното, Стефан Гиене (с когото ви запознах в този материал) онзи ден публикува някои много интересни факти за танзанийските хадзапи и племето куна от Панама.

Wikimedia Commons/Idobi

Хадзапите са ловци-събирачи, чиято диета, в зависимост от сезона, може да бъде обобщена по следния начин: 18-37% горски плодове; 18-31% кореноплодни, богати на нишесте, 10-35% дивечово месо, 7-15% плодове от баобаб, 1-19% мед. Това означава, че целогодишно 40-60% от менюто им се състои от богати на захар храни. Въпреки това, според цитираното от Стефан изследване, племето хадза е изключително слабо. Процентът мазнини при мъжете е средно 11, при жените – 20, а индексът на телесната маса е съответно 20,2 и 20,4.

Панамските куна също са донякъде традиционалисти и консумират райски банани (по-несладък вид банани, обикновено се използват за готвене), царевица, маниока, фасул, кокосови орехи, сладки плодове, дивеч, морски обитатели и какао. Донякъде, защото те са познали един от пороците на модерните хора и се угощават с неща като бяла захар в допълнение към какаото, подсладени безалкохолни напитки, понички и бисквити.

Според изчисленията на Стефан на база цитираното изследване, куна ядат около 542 грама рафинирана и нерафинирана захар седмично, което е съпоставимо с американската диета. Те са със среден BMI 22,6, което предполага, че са сравнително слаби, а освен това са известни с ниското си кръвно налягане.

Какво означава всичко, казано дотук? Лесно е да бъдат намерени общности, които не ядат много захар и са в добро здраве и външен вид. Има и такива, които злоупотребяват със сладкото и са болни и дебели. Съществуват обаче трети, които демонстрират, че невинаги много захар = напълняване, дори и тази захар да е отчасти рафинирана.

inm.comВ крайна сметка, всички калории са равноправни и когато тяхното общо количество не надхвърля енергоразхода, трудно биха довели до страховитите нива на затлъстяване, които са характерни за системно преяждащото модерно общество. Както казва Стефан Гиене, "добавената захар е част от един хранителен модел, за който са характерни и добавените мазнини, овкусителите, рафинираните и преработени храни, като цяло. Този модел включва и факта, че храната е по-достъпна от всякога, често не изисква усилия за приготвяне, а рекламите и социалната среда предразполагат към преяждане. Тук дори не отчитаме другите фактори като физическа активност и сън, които също играят важна роля."

Затова е добре преди едно дърво да бъде изкоренено, защото последните модни тенденции го сочат с пръст, да се отдалечим и да погледнем дали цялата гора няма нужда от леко подкастряне. Метафорично казано. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май