Измамени с холестерола?

Д-р Малкълм Кендрик и неговият опит да разкрие истината за сърдечно-съдовите заболявания
Измамени с холестерола?

За много хора самото споменаване на думата "холестерол" е доста добра причина да седнат на пода с ръка на сърцето в очакване на инфаркт или поне на една малка аритмийка, която да оправдае ужасяващата репутация на това вещество. Ние, разбира се, правим разни опити (първи опит, втори опит, трети опит...) да променим това, но успехът ни засега е доста съмнителен.

Ето защо е чудесно, когато на книжния пазар излезе сериозна литература, която има за цел да хвърли малко повече светлина върху този изключително спорен въпрос. Още по-чудесно е, когато тя е написана от съвсем истински лекари, които й придават допълнителен авторитет и усещане за достоверност. Е, неотдавна и България дочака случването на първото величествено събитие от този тип.

"Голямата измама с холестерола" на доктор Малкълм Кендрик е една от най-известните книги на тази тематика. Тя е любимо четиво на много холестеролни скептици по цял свят и поради тази причина бях изпълнен с големи очаквания към нея.

ИК Изток-ЗападНаистина, четенето й представлява същинско удоволствие, независимо дали сте обръгнали в материята или се докосвате до нея за първи път. Причината за това е чудесният стил на шотландския лекар, който не пропуска шанс да се подиграе по особено забавен начин с всяко нещо, което противоречи на неговите разбирания. А те могат да бъдат обобщени по следния начин:

  • Начинът на хранене няма нищо общо със серумния холестерол на човек

  • Високите нива на серумен холестерол не причиняват сърдечно-съдови болести (ССБ)

  • Масовата заблуда по отношение на предходните два въпроса тенденциозно се поддържа от фармацевтичните компании – производители на статини (понижаващи холестерола лекарства). Всъщност, ползата от тези медикаменти за намаляване риска от сърдечно-съдово заболяване е незначителна, но пък за сметка на това те причиняват редица странични ефекти, някои от които вероятно са смъртоносни.

  • Истинската причина за възникването на ССБ е хроничният стрес, който води до дисфункция на т.нар. хипоталамусно-хипофизно-надбъбречна ос и анормални равнища на хормона кортизол

Всъщност, огромната част от книгата е посветена на първите три точки, които са подкрепени със солидно количество изследвания и примери от опита на самия автор. За жалост, някои от тях са представени по много селективен начин, а за други намерих изключително убедителни доказателства, че са неверни или манипулирани. Това, естествено, не лишава написаното в книгата от стойност, но е добър повод да го приемаме с едно наум. Аз самият също не съм на мнение, че богатата на наситени мазнини диета "вдига" холестерола, и че той, от своя страна, "удря" в сърцето. В същото време вярвам, че начинът на хранене оказва отражение върху неговите нива, а тяхната промяна със сигурност може да бъде признак за наличието на здравословен проблем в човешкия организъм.

Колкото до "истината" за това, което предизвиква сърдечно-съдовите заболявания, бих казал, че тя определено не е получила достоен брой страници от книгата и на всичкото отгоре е представена доста неубедително. Стресът категорично има голямо значение, когато говорим за ССБ, но определянето му като водещ фактор, без това да бъда подплатено с достатъчни като количество и качество аргументи, е леко несериозно.

Седнах да пиша ревюто на "Голямата измама с холестерола" с намерението да ви я похваля, а в момента си давам сметка, че не ми се е получило. Докато това е единствената книга в България, която се опитва да опровергае т.нар. холестеролна хипотеза с научни средства, тя ще си заслужава четенето. В нея има много ценна информация както за тези, които искат да разберат какво е холестерол и сърдечно-съдово заболяване, така и за по-напредналите, които проявяват склонност да се ровят в медицински изследвания и статистики. Практически ориентираните съвети са сравнително малко, но те така или иначе не са основна цел на автора. Уверен съм, че ще успеете да намерите изводите и ползите за себе си, а междувременно гарантирано ще се посмеете.      

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април