Ако ям вечер, ще напълнея!

Да, а малко по-късно и каляската ще се превърне в тиква...
Ако ям вечер, ще напълнея!

Никога не съм бил в състояние да си обясня как подобни твърдения успяват да изпълзят на бял свят и да добият масовост. Всъщност, в конкретния случай имам бегла представа – няколко наблюдения са установили връзка между модела на поведение, включващ храненето след определен час и завишения индекс на телесната маса. Само че сякаш никой не е взел предвид, че има вероятност хората, които ядат късно вечер, да не закусват, да имат особено стресиращ и гладен работен ден, да консумират повече алкохол, да не се възстановяват качествено и като цяло – да не са типичните представители на здравословната част от обществото.

Обикновено в този момент се намесва някой, за да изтъкне, че не часът на хранене е важен, а съобразяването му с момента, в който човек си ляга. Ами, да, природата рязко се е объркала по отношение на хората и докато позволява на всякакви лъвове, тигри, кучета и мечки да се тъпчат и да припадат безнаказано, ние сме прокълнати по магически начин да конвертираме всичко изядено в мазнини по време на сън. Разбира се, че ако системно заспивате с празна кутия от сладолед в скута, ще напълнеете, но всичко извън един подобен сценарий е доста условно. Да си го кажем направо, от много по-голямо значение е какво и колко ядете, отколкото кога точно се случва това.

Всъщност, има някои доста добри изследвания, които показват, че късният прием на енергия не води до напълняване, а в отделни случаи дори напротив (за любопитните: 1, 2, 3, 4). Извинете, това е модерна наука, при която нещата са доста завоалирани. Освен това тя не показва и другите затормозяващи ефекти, които късното хранене оказва върху нежното човешко тяло.

inm.comЗа тези от вас, които обичат по-експлицитните аргументи, съм приготвил един случай от далечния ХІІІ век, когато над една много значителна част от Европа е властвал Фридрих ІІ. Същият, освен дипломат и политик, е бил и нещо като учен с особен подход към материята, която го е интригувала. По едно време той бил особено любопитен по отношение на храносмилането и се питал дали стомашно-чревният тракт работи по-добре по време на покой или напротив. Затова той наредил освобождаването на двама затворника, които нагостил пребогато. След това единия пратил на лов, а другия сложил да си легне. Няколко часа по-късно двамата мъже били изкормени пред императора. Оказало се, че спящият се е справил с храносмилането далеч по-добре от ловеца.

Вижте, давам си сметка, че лягането непосредствено след вечеря може да е леко неудобно, особено ако е по корем, но въобще не съм убеден, че подобно нещо е свързано с някакви рискове от здравословно естество. Тук директно изключваме случаите на преяждане, довело до повръщане и задушаване по време на сън. Също така съм длъжен да ви предупредя и за вероятността да заспите с храна в устата и да се задавите!

Ако не се чувствате комфортно да си легнете непосредствено след вечеря, не го правете. Но недейте да стоите будни с кибритени клечки на очите от страх да не напълнеете. Хранете се равномерно през целия ден, правете го с истинска храна, която сами сте си приготвили, не прекалявайте с количествата и спете добре. Обещавам ви, че нищо страшно няма да ви споходи.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май