Формулата за отслабване и мускулен растеж

Няма да я чуете от нас
Формулата за отслабване и мускулен растеж

Колкото и да се стараем, хората винаги ще обичат митовете. Това се дължи на факта, че когато търсим отговора на един въпрос, предпочитаме той да се яви във формат "Прави едното за това и другото за онова", отколкото да чуем "Зависи", "Никой не знае" или "Ще трябва да откриеш сам за себе си". А на практика всяко правило, което бъде обявено за универсално и общовалидно, рискува да се превърне в мит. Понятието "мит" даже не би трябвало да съществува, защото почти няма твърдение, което да не може да бъде доказано и едновременно с това оборено. Дори (или особено) когато се уповаваме на точните науки, които би трябвало да дават едни от най-еднозначните решения, но незнайно защо не го правят или поне не го правят по желания от нас начин.

По този начин ние бихме могли да докажем, че класическото монотонно кардио не е най-добрата стратегия за отслабване и тренировките с тежести не винаги водят до натрупването на мускули. Както и че от тичане може да се надебелее, а че от вдигане на тежко може да се загуби мускулна маса. Всъщност, всичко зависи от контекста и поради тази причина никога не може да се говори за "най-удачно", особено когато адресираме много широк спектър от уникални индивиди. Също така, от кардио до кардио може да има много голяма разлика, както и при тежестите съществуват безброй протоколи, всеки един от който е предназначен за постигането на най-различни тренировъчни цели. Затова се и стараем на този сайт да не даваме съвети от тип "Прави първо, второ и трето и ще ти се случи еди-какво-си", а да провокираме хората да опитват различни варианти за "влизане във форма" (каквото и да означава това) и да наблюдават резултатите за самите себе си.

Помислете кой ще е най-удачният за вас вариант на кардио и експериментирайте с него. После го сменете с друг. Опитайте Табата или друг протокол за интервално трениране. После вижте дали пък няма да отслабвате по-качествено само със силови тренировки.

Игнорирайте фитнес мъдрости от сорта на "незнамсиколко" повторения за релеф, мускулна маса, сила и пр. Определете истинските си приоритети и започнете да търсите начини за тяхното постигане. Проверете колко повторения с кои тежести и в какви серии ви правят по-силни и ви помагат да растете. След колко тренировки в месеца претренирате? Има ли упражнения, които не "вършат" това, което би трябвало да вършат? Защо продължавате да ги правите?

Ето това е... Много ни се искаше да ви дадем конкретна формула, но не можахме. Ще трябва да проверите сами.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май