Най-доброто упражнение за отслабване

Срамът на първия път
Най-доброто упражнение за отслабване

Всеки си има първи път за всичко. Опитайте да си спомните за първите пъти в живота си, свързани с нов спорт или упражнение. Имаше ли свидетели? И те ви се смяха, нали? Защото бяхте неловки и защото потта се лееше от вас като из ведро. Вторият път ви се получи къде-къде по-добре, третият беше удоволствие, а в момента въпросната дейност ви е нещо като втора природа и я практикувате с лекотата, с която дишате.

Това е съвсем естествено и се нарича учене. В тренировъчен контекст понятието е по-скоро придобиване на ефикасност. С други думи, това е приспособяването на тялото към въпросната дейност със всеки следващ път до степен, в която тя започва да му коства минимални усилия. И въпреки че ефикасността е хубаво нещо по принцип, тя е метафоричният прът в спиците на каручката, която бутате към отслабването.

Кога, според вас, изгорихте повече калории – онзи първи път, когато ви се искаше да умрете или последния път, когато имахте чувството, че можете да продължите поне още един час? Правилно! Точно поради тази причина, упражненията, които правите за отслабване трябва да ви причиняват ужаса на първия път, всеки път. В момента, в който сте в състояние да си тренирате, като успоредно с това гледате телевизия, говорите по телефона и приготвяте вечеря, вие вече не тренирате, ами си губите времето. Първият джогинг в парка вероятно е бил ползотворен за вас. Вторият – също. Ако понастоящем се тръскате по алеите в продължение на часове с усмивка на уста, забравете за отслабването.

По същия начин стоят нещата и с всички останали форми на движение. Правите 1 000 скока на въже? 600 дължини на басейна?! 5 милиона коремни преси?!! Ако тренирате за поставяне на рекорди, нашите поздравления! Ако тренирате, за да горите мазнини, трябва да се стремите към неща, в които сте неопитни и с които не бихте искали да се похвалите. Най-доброто упражнение за вашата цел е това упражнение, в което сте най-малко ефикасни. Това е всяка форма на движение, която ви е трудна и която вероятно не правите в момента. Временно бихте могли да усложнявате дадена дейност чрез добавяне на допълнително съпротивление, чрез изпълнение на повече повторения за същото време или на същите повторения за по-малко време, но рано или късно ще трябва да я смените.

Ключът е в болезненото разнообразие. Не се страхувайте да опитвате нови неща и да бъдете неефикасни. Научете се да се наслаждавате на пулса, който кънти в главата ви и на паренето в белите дробове. Ще си спестите време, хиляди безсмислени и скучни повторения, и ще се радвате на непрекъснат прогрес.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април