Планирайте следващата си програма

В три прости, но не съвсем лесни стъпки
Планирайте следващата си програма

На път сте да приключите програмата, по която тренирате, и вече се чудите с какво да се захванете по-нататък. Вземането на подобно решение може да бъде доста затормозяващ процес и поради тази причина е най-добре да имате подход. Предлагаме ви проста схема, която може да ви спести налучкването.

Определете си приоритет

Най-лесният начин да направите това е да си зададете въпроса "Защо тренирам?" и да си отговорите съвсем откровено на него. Искате ли да достигнете до генетичния потенциал на силата си? Или по-скоро преследвате максимален мускулен растеж? Може би се занимавате с определен спорт и за вас е важно да сте в топ-кондиция за следващото състезание? А какво ще кажете за минимален процент подкожни мазнини, който ще накара всички на плажа да ридаят от завист?

Много е важно вашият приоритет да бъде само един. Наясно сме, че всичко, изброено по-горе, е твърде изкушаващо, но за да бъдете наистина успешни, имате нужда от фокус. На базата на този приоритет бихте могли да си поставите цел. В идеалния вариант тази цел би била конкретна, измерима, постижима, реалистична и обвързана с някакъв срок. "Искам да стана огромен!" не е цел. Цел е "Искам в рамките на следващия месец да кача минимум 2 кг мускулна маса".

Направете си оценка

Тук нещата може да се окажат малко по-сложни. Сега е моментът да си дадете ясна сметка къде се намирате спрямо приоритета и целта, които сте си поставили. Преценете дали начинът, по който тренирате в момента отговаря на вашия приоритет.

С какъв успех настоящата ви програма ви е приближила към това, към което се стремите? Ако успехът е никакъв или незначителен, имате ли основание да продължите да тренирате по подобен начин? Ако сте постигнали развитие, но в процеса са се появили болки или контузии, дали в момента не би било стратегически по-важно да се съсредоточите върху подобряване на техниката си и някои рехабилитационни движения? Ако сте натрупали значително количество мускули, дали не е време да обърнете малко повече внимание на чистата сила, за да повишите работните си тежести при следващия си цикъл за маса?

Изберете си програма

След като вече сте на ръба на раздвоението на личността заради играта на въпроси и отговори, идва моментът да се спрете на тази програма, която в максимална степен отговаря на вашата цел.

Избягвайте да копирате дословно готови програми. Ако сте били откровени със себе си в предходните две стъпки, нищо чудно да се окажете със схема, която коренно се различава от всичко, което сте правили досега или което можете да откриете в Интернет. Това не е повод за притеснение. Дори и да не видите резултатите на следващия ден, не се отчайвайте. Винаги мислете за нещата в перспектива и не позволявайте на взирането в дърветата да ви попречи да виждате цялата гора. И най-вече – винаги мислете. Това ще ви направи добри треньори на себе си и още по-добри трениращи.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май