Големите фитнес тайни накратко

Правете това, което работи и не се занимавайте с глупости :)
Големите фитнес тайни накратко

Ако се интересувате по-задълбочено от физическа култура, вероятно сте достигнали до прозрението, че зад нея стои много сложна наука, която често си противоречи. Противоречат си и различните школи, които имат за цел да прилагат тази сложна наука така, че да произвеждат здрави, силни и успешни атлети и граждани, трениращи с несъстезателни цели. Още повече си противоречат медиите, които имат за цел да вникнат (къде по-сериозно, къде по-повърхностно) в различните концепции и да ги преразкажат на хората с прости и достъпни думи.

Днес имаме достъп до толкова много информация по темата, че буквално се задушаваме в опит да сдъвчем и храносмелим абсолютно всичко, което ни залива отвсякъде. Така рано или късно изпадаме в това, което се нарича парализа от анализа, т.е. в положението на оная патка, дето мислила, мислила и взела, че се удавила. Ето защо аз, в качеството си не само на журналист, но и на трениращ човек, понякога чувствам силното желание да си грабна шапката, да си разкъсам ризата и така нататък, разбирате ли?

После си сядам на... столчето и се успокоявам, защото се сещам, че има някои семпли правила, които са работили преди, работят сега и ще продължат да работят, независимо от цялата тази сложност и противоречивост. Слушайте сега:

  • Движете се в три измерения, контролирано и безболезнено. Правете го често.
  • Ако искате да сте силни, отидете и вдигнете нещо тежко. Утре вдигнете същото нещо два пъти или се опитайте да вдигнете друго – още по-тежко от него.
  • Ако искате да сте мускулести, бъдете силни и яжте много. Дан Джон беше казал, че по времето, когато качил 20 килограма за 4 месеца имал навика да си прави сандвичи преди вечеря, за да не умре от глад, докато се храни.
  • Ако искате да сте бързи, бъдете силни и тренирайте с бързи движения.
  • Ако искате да сте издръжливи, по-често оставайте без дъх. Така ще станете и по-слаби, особено ако ядете по-малко.
  • Ако искате да сте здрави, не правете неща, които ви причиняват болка.
  • Колкото по-често изпълнявате едно движение, толкова по-ефикасни ще станете в него.
  • Когато разтягате и съкращавате един мускул с помощта на някакво външно съпротивление (щанга, дъмбел, собственото си тегло), ще заздравите не само него, но и всички останали структури в съседство (кости, стави, сухожилия)
  • inm.comОбръщайте повече внимание на мускулите, които не можете да видите в огледалото.
  • Ако едната ви страна е по-слаба, акцентирайте върху нея. 
  • Не жертвайте качеството за сметка на количеството. Техниката е от първостепенно значение!
  • Ако сте сковани, или бъдете сковани симетрично, или направете нещо, за да се разтегнете.
  • Ако не сте професионален атлет, недейте да се ограничавате в рамки като бодибилдинг, силов трибой, тежка атлетика, уличен фитнес, функционално трениране, кросфит, пудовки и т.н. Тренирайте по всевъзможни начини, защото всеки един от тях има своите предимства. На базата на личния си опит отсейте това, което работи за вас, и се придържайте към него.
  • Уверете се, че каквото и да правите, ви доставя удоволствие. Иначе няма смисъл.

Ето, че днес успяхме да опростим физическата култура поне малко. И така до утре, когато отново ще се тръшкаме, че нищо не разбираме и аз отново ще искам да си грабна шапката, разбирате ли?!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май