Атлетизмът е симетрия

Две триизмерни разтягания, които ще ви помогнат да я постигнете
Атлетизмът е симетрия

Как бихте постъпили, ако внезапно установите, че едната ви ръка е значително по-слаба от другата? Най-вероятно ще поставите необходимия акцент върху нея, за да можете с времето да коригирате въпросната асиметрия. А как бихте постъпили, ако разберете, че десният сгъвач на бедрото ви е по-къс от левия?

Когато преди време коментирахме разтягането, получихме някои доста негативни отзиви, от които останахме с впечатленито, че сме били неразбрани. Още в самото начало на статията стоеше изразът: "стречингът – такъв, какъвто го познаваме в класическия му вид – е по-скоро безполезен за основните цели, които се надяваме да постигнем с него", който беше прочетен от мнозина като "Стречингът не става за нищо". В този смисъл, може би сгрешихме като не започнахме материала с нещо от сорта на "Няма лоши упражнения и техники, има неуместно (или недостатъчно информирано) тяхно приложение."

Едно от нещата, от които страда стречингът, е липсата на обратна връзка. Или по-точно – неспособността да отчитаме обратната връзка, която получаваме от него. Когато тренираме с тежести, сравнително лесно бихме могли да установим дали едната половина от тялото ни е по-слаба и по-некоординирана от другата. В много по-малка степен сме свикнали да мислим за симетрията от гледна точка на дължината на мускулите и тяхната гъвкавост. Друг проблем е едноизмерността на масово практикувания стречинг, която не дава реално отражение на начина, по който се движим в ежедневието и спорта.

Това, което искаме да ви покажем днес, са две "триизмерни" разтяжки, които физиотерапевтът Грей Кук препоръчва при адресирането на асиметрии между двете половини на тялото. Те са в състояние да разкрият наличието на подобни разлики и едновременно с това да ги коригират и да подобрят гъвкавостта като цяло.

3D разтяжка 1 (от 01:36 във видеото)
Легнете на лявата си страна, като може да подложите малка възглавничка под главата си, за да запазите приблизително неутрална позиция на врата. Подхванете дясното си бедро с лявата ръка и лявото стъпало с дясната. Опитайте се да разгънете краката си, докато се държите по този начин. От това положение издишайте и се отпуснете назад в опит да докоснете дясното си рамо в земята. Окажете повторен натиск с краката и отново се отпуснете. Повторете разтягането в огледален вариант, като легнете на дясната си страна.

3D разтяжка 2 (от 02:42 във видеото)
Застанете на земята така, че лявото ви бедро да е успоредно на стената, намираща се точно пред вас. Изпънете десния крак назад и изправете торса, като се стараете линията, свързваща двете ви рамене, да е успоредна на лявото бедро (и стената). Отлепете дясната си ръка от земята и я затиснете с лявата. От това положение издишайте и наклонете торса надясно в опит да докоснете дясното рамо в земята. Повторете разтягането и от другата страна.

Преди демонстрацията Кук поставя акцент върху това, че да страдаш от симетрична липса на гъвкавост отляво и отдясно е доста по-добър вариант, отколкото да си стегнат от едната страна и гъвкав от другата. В този смисъл, не е дотам важно колко добре ви се удават разтяганията. По-същественото е дали разполагате с една и съща (или поне съпоставима) свобода на движение и от двете си страни. Ако отчетете различия, просто поставете по-голям акцент върху разтягането на проблемната половина, докато коригирате асиметрията.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май