Ах, копривата!

Още една зелена вълшебница
Ах, копривата!

Като дете никак не я обичах, но с времето преосмислих отношението си към нея. И даже ми стана приятелка. Защото тя се оказа изключително полезна, няма майтап.

Зелената госпожица е многогодишно растение от семейство Копривови (Urticaceae). Познати са над 40 вида коприва, като най-популярна обаче е обикновената. Същата расте на много места в Европа, Северна Африка, Азия и в Северна Америка.

Виждали сте я, нали? Листенцата ѝ са заострени в края, а цялата е покрита с власинки, които, при допир, отделят парлив сок. Той е причината, при лична среща със сладураната, коленете на децата да са доволно ужилени и зачервени. И не само коленете, де. И не само на децата :)

Не се подвеждайте по външния ѝ вид обаче. Тя само изглежда зла и отмъстителна. Но, ако ѝ позволите (и я използвате), ще направи за вас редица добринки.

Преди всичко, в нея може да откриете немалък брой важни хранителни съставки. Богата, например, е на витамини (E, K и D), както и на бета-каротин. Съдържа цяла армия от ценни минерали, между които желязо, калций, магнезий, мед, манган и цинк. 

В нея присъстват и редица незаменими аминокиселини, както и хистамин - вещество, за което се твърди, че повишава имунната защита. Бонусът е, че никак не е калорична, в 100 грама има около 40 калории. Което я прави незаменим помощник в диетирането. А най-готиното е, че съдържа много, ама много вода. 

inm.comЩо се отнася до кулинарната ѝ обработка, тя е фасулски проста.

По-трудно може да се окаже самото набиране на растението (поради жилещия му нрав), но, ако за целта се използват ръкавици, процедурата се улеснява значително. А щом заговорихме за готвене, тук открийте една чудна рецепта за пролетна супа. 

Като билка пък, копривата може да се похвали със силно кръвоспиращо и диурeтично действие. Не е случайно, че в древността листата ѝ са играли роля на съвременния лейкопласт и са били слагани върху рани, за да спрат кръвотечението.

Супер полезни са и корените на парливата госпожица. От тях, например, се прави ето тази страхотна маска за коса.

Въпросната отвара лекува косопад и заздравява целостта на косъма. А тъй като често третирам моята грива с нея, мога да ви кажа, че маската е наистина страхотна ;) 

Ами, толкова за копривата. Съветът ми е да не бягате от нея като ужилени, а да я инкорпорирате в менюто и в разкрасителните си процедури. Уверявам ви, че няма да съжалявате. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април