Салата в края на зимата

Само докато дойдат истинските зеленчуци
Салата в края на зимата

Трудно ми е да ви опиша какво се случи днес в душата ми, когато Борис от Foodies' написа във фейсбук, че "идва сезонът на зеленчуците". Семпла информация, с която всички сме наясно. Дори и аз, но това не ми пречи да се вълнувам всеки път, когато си го помисля.

Но ако сезонът на зеленчуците тепърва идва, то тогава какво е зимата? Аз бих я нарекъл сезонът на кореноплодните, туршиите, парниковите зеленчукоподобни и... айде, от мен да мине – някои кръстоцветни. Тя е сезонът на глада за свежи растения, към чиито край човек започва да сънува крехка салата, зелен лук, лъскави краставици, ароматни доматки, магданоз, който си си откъснал от сандъчето на балкона...

За отнеслите се в мечтания трябва да натъртя, че зимата е все още тук и ние сме в нея. Затова трябва да се справяме с абстиненциите си с наличното на пазара производство. То може и да не е съвсем сезонно, вероятно не прелива от витамини и минерали, но пък поне няма консистенцията на стиропор и се предлага на някакви що-годе реалистични цени. И, което също е важно, ще го комбинираме по начин, който не ни е втръснал до полуда през последните няколко месеца. Но преди това трябва да си го набавим в следния приблизителен вид и количества:

  • четвърт малка червена зелкаinm.com

  • четвърт китайска зелка

  • 3-4 средни моркова

  • 1 голяма краставица, която да ви вдъхва поне минимално доверие

  • 1 доволна шепа сусам

За дресинга:

  • 3-4 скилидки чесън

  • 6 супени лъжици винен оцет (може и по-малко, но аз съм фен на киселото)

  • 4 супени лъжици хубав студенопресован зехтин (една от тях може да бъде заменена със сусамово олио, ако ви се намира)

  • 4 супени лъжици соев сос

  • щипка едър лют червен пипер или дори две, ако ви стиска

  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Зелетата следва да бъдат нарязани на тънки ленти. Морковите и краставицата – настъргани на едро ренде. Всичко това се комбинира в достатъчно голяма купа за салата и чака кратко време, докато запичате сусама на сух и добре нагорещен тиган. Тук внимавате да разбърквате често и да не се увличате, тъй като рискувате да прегорите положението.

inm.comСледва дресинг. Той се състои от пресования чесън и всички останали течни продукти и подправки. Още по-добре е, ако имате възможността да го приготвите поне 2 часа преди случването на салатата и да го оставите в хладилника, където ароматите да се съвокуплят подобаващо.

За овкусяването и разбъркването вярвам, че нямате нужда от специален инструктаж.

Резултатът е пикантна салата с азиатски оттенък, който със сигурност няма да прогони зимата, но поне ще направи опит да й покаже нещо като среден пръст.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 2
    от Не е посочен | 21.03.2012 | 19:36
    Ммммм, вчера си хапнах такава салата ... но сега да бъда честен е супер сезон и за спанак и вссякакви зелени неща :)
  • 1
    от Не е посочен | 07.03.2012 | 09:08
    Чудесно е, че идва сезонът на салатите, нискокалорична, богата на витамини и полезна храна, веднага в съзнанието ми изплува пролетна салата от пресни марули, репички, краставици и зелен лук, обожавам я.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април