Моят любимец в кухнята – кишът

Комбинация с пиле, картофи и домати за моментите, когато ви трябва комфорт
Моят любимец в кухнята – кишът

Доскоро не знаех, че любимото ми френско ястие всъщност е германско. Мислех си, че класическият киш "Лорен" е кръстен на някоя красива французойка, защото никога не би ми хрумнало, че името идва от лотарингския диалект, и по-точно от думата "kueche”.

Тъй като много ми хареса идеята тази вкусотия да бъде кръстена на някоя красива жена, искам да ви споделя "Киш а ла Рая". Посветен е на моята сродна душа, която носи същото име и не, няма да ви дам телефона й.

"Киш а ла Рая" влиза по-скоро в графата на т.нар. комфортна храна, отколкото на здравословните, но какво пък - и от такива имаме нужда понякога. Рецептата търпи всякакви вариации, както количествени, така и качествени – например тестото може да бъде с или без яйца. Именно затова харесвам това ястие толкова много – дава почти неограничено поле за креативни пориви.

"Киш а ла Рая"

Тесто:

200 гр. брашно, може и пълнозърнесто 

90 гр. студено масло, нарязано на кубчета

малко студена вода

босилек, риган

Великата плънка:

2-3 средно големи сварени картофа

300 гр. пилешко бонфиле

3 домата, нарязани на кубчета

3 яйца

150 мл. сметана

колкото искате настърган кашкавал

босилек, риган, черен пипер и сол на вкус

зехтин

Какво се случва?

Слагате брашното и подправките в голяма купа заедно с кубчетата масло, сипвате малко водичка и започвате да мачкате. Първият път ми изглеждаше абсолютно невъзможно да се получи нещо смислено, но се оказа, че това тесто се прави изключително лесно. Мачкайте с ръце и добавяйте по малко вода, докато не си оформите едно хубаво твърдичко топче. Завийте го с фолио и го оставете в хладилника, за да "си обиколи нивката".

През това време: нарежете пилешкото бонфиле на малки парченца и го изпратете в горещ тиган със зехтин. Добавете му подправки и го запържете, докато .... спре да бъде сурово.

Да предположим, че тестото си е свършило работата – извадете го и го разточете или правете като мен, ако нямате точилка – разстелете го с пръсти в предварително намаслената кръгла тава с високи ръбове, която ще използвате. Може би отнема една идея повече време, ама какво пък.

Сега е най-лесното. Разпределете пилешкото по дъното, отгоре картофите (тях ги посолете хубаво) и отгоре доматките. Залейте с предварително разбитите яйца и сметана и печете на 180 градуса около 40 минути. Преди да минат последните 10, извадете прекрасното си ястие и започнете да стържете кашкавал отгоре, докато ви заболят ръцете. Поръсете с малко подправки за красота и вкус.

Готови сте. Ще благодаря на Рая от ваше име, че измисли тази комбинация, защото, както казах, няма да ви дам телефона й.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май