Станете пълнозърнести

Защо е добре да разнообразите тривиалното бяло брашно
Станете пълнозърнести

Удава ми се честта да ви изнеса поредната проповед относно предимствата на пълнозърнестото брашно над снежнобялото. Сигурна съм, че имате поне трима приятели, които са се опитвали да ви накарат да "потъмните" хранителните си навици, а вие толкова харесвате миризмата на мекия топъл бял хляб, че само кимате неразбиращо и се чудите какво ли ви занимават с глупости. Знам, била съм на ваше място. Но и мен ме пречупиха.

Когато пшеничното зърно има късмета да не се раздели с нито една от своите три съставни части и бъде смляно в каменна мелница, вие имате щастието да получите пълнозърнесто брашно. По този начин ще набавите на организма си ценни вещества, които не се съдържат в добре познатата бяла разновидност. Проблемът му е, че неговите зрънца са били безскрупулно ограбени от външната си обвивка и зародиша, като е оставена единствено ендоспермата (хайде, малко по-сериозно). Тя е източник на въглехидрати и протеин, и дава енергия. Това не, че не е важно, но другите две действащи лица са тези, които съдържат фибри, витамините B и Е и антиоксиданти.

Най-добре е да се консумират цели зърна от житни култури, след това брашно от тях и накрая рафинираното, което е лишено от някои важни неща, както вече установихме. Защо е така? Колкото по-фино е брашното, толкова по-лесно се преработва от организма ни, скорбялата се превръща по-бързо в захар, огладняваме по-бързо, а телата ни са принудени да произвеждат повече инсулин. Точно толкова просто е.

Знам, че това не е достатъчно да ви убедя, затова ще използвам друг начин. Омръзнало ли ви е да ядете едни и същи неща? Нуждата от разнообразие ми се струва съвсем човешка, поправете ме, ако греша. Затова ето няколко идеи как да вкарате пълнозърнестите неща в ежедневното си меню, ако все още не сте, разбира се. Ако сте – дайте пет!

Следващия уикенд направете палачинките с пълнозърнесто брашно, вместо с бяло. Сигурно ви се струва някак странно, но гарантирам, че е вкусно, различно и разбира се – по-здравословно.

По принцип пълнозърнестите брашна са по-тежки и печивата, произведени с тях, бухват по-трудно. По тази причина те не са предпочитани за приготвянето на сладкиши, но ми се струва добра идея да разделите количеството брашно в рецептата наполовина между бяло и пълнозърнесто. И действа. Хем става по-вкусно, хем съвестта ви се успокоява поне наполовина. Все пак не прекалявайте със захарта. 

Тесто, което може да се приготви изцяло с пълнозърнесто брашно, понеже не му е работа да бухва, е това за френските кишове. Трябват ви само масло, брашно, студена вода и воала! Можете да сложите отгоре каквото пожелаете и да се гордеете, че сте приготвили пълнозърнест киш. Това директно ви кара да изглеждате като много интересен човек, защото има индивиди, които изобщо не знаят какво е киш. Ето, че пълнозърнестото брашно се грижи както за тялото, така и за самочувствието ви. И това ако не е предимство...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май