Nike + Fuelband

Една смислена гривна
Nike + Fuelband

Може би вече сте разбрали, че имам много лоша алергия към накити, които обещават на народа невероятни атлетически резултати срещу никакви усилия. Затова новината, че от Nike се канят да пуснат на пазара "фитнес гривна" незабавно ми предизвика тежък тремор в левия клепач, съпроводен с неконтролируеми сърбежи по произволни части от организма. Успях да запазя някаква приблизителна форма на самообладание, колкото да видя за какво става въпрос и добре, че го направих, защото в противен случай сигурно вече щях да съм на животоподдържащи системи.

Днес съм много по-добре и ми е изключително приятно да ви разкажа за Nike + Fuelband – една гривна, в която наистина виждам потенциални ползи за всеки, който се движи под една или друга форма в ежедневието си. Ако можех да бъда лаконичен, щях да кажа, че въпросното нещо служи за отчитане на физическата ви активност. Голям праз – днес сме заобиколени от уреди, които правят същото и ви снабдяват с информация за извървените крачки, изгорените калории, пулса и т.н. Това, което различава джаджата на Nike от всички тях, е нейната универсалност, независимо дали сте колоездач, маратонец, спринтьор, барабанист, футболист, строителен работник, клоун, фитнесар или просто пешеходец-ентусиаст.

Широката приложимост се дължи на нейното свойство да изчислява консумацията на кислород, която на свой ред бива трансформирана в нещо като универсална валута, наречена Nikefuel. И колкото по-активни сте през денонощието, толкова повече точки Nikefuel натрупвате в своеобразната си фитнес сметка. Сигурно се сещате, че това е доста хитър ход от страна на производителя. С въвеждането на своя запазена марка енергийни единици, (които само те си знаят как се измерват) никой не би могъл да излезе с аргумента: "Не, не, Nike + Fuelband не работи, защото моето суперпрецизно алтернативно устройство за отчитане на Nikefuel показва друго!".

Всъщност, за механизма на отчитане знаем само, че се базира на датчик, засичащ посоката и скоростта на движение в трите равнини (триосев акселерометър, ако ви се ще по-нецензурна информация). Освен това знаем, че един ден със средно ниво на активност "струва" около 2 500 горивни точки, докато при сериозно физическо натоварване можем да надхвърлим 5 000. Гривната разполага с възможност за задаване на дневна цел и разноцветни LED светлини, които ви показват нагледно колко близо сте до изпълнението й. Стандартните функции като часовник, крачкомер и брояч на калории също са налице. 

NikeПредвидена е възможност за безжична връзка с  iPhone и синхронизация с компютър през USB. През USB се случва и зареждането на батериите, за които от Nike обещават, че издържат 4 дни с едно зареждане.
Предварителните поръчки за територията на САЩ стартираха вчера, а доставките ще започнат на 22 февруари. Останалата част на света ще трябва да почака повече, но точно колко – все още не се знае.

А, за малко да пропусна една важна същественост – удоволствието ще ви коства 149 долара.

Ако трябва да дам субективната си оценка, бих казал, че за склонните да се разделят с подобна сума, новата гривна би била добра покупка. Не за друго, а защото ще се сдобият с едно елементарно устройство с малко по-различен поглед към физическата активност. Нещо, което може би ще ги отклони от фанатичното взиране в калориите и ще ги стимулира да се състезават със самите себе си.

Ако има нещо, което харесвам в Nike, то е тяхното послание, че животът е спорт и всеки е атлет. А Nike + Fuelband е едно много добро олицетворение на това верую.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май