Бижута на благополучието?!?

Другия път или по-скоро никога
Бижута на благополучието?!?

От незапомнени времена определени представители на човечеството се уповават на амулети, талисмани, обереги и всякакви други накити с религиозна, суеверна и мистична стойност. Днес повече от всякога на подобни практики се гледа с подозрение и, като цяло, трезвомислещият човек ги е категоризирал в раздел "бабини деветини" и вярва в тях единствено за целите на развлечението посредством книга, филм или видеоигра от фантасмагоричен характер.

Ето защо не спирам да се удивлявам как на пазара продължават да излизат продукти, за които се твърди, че са в състояние да надарят приносителя си със здраве, благоденствие, берекет, сила и така нататък до година, до амина. И тези продукти наистина се продават, а някои от тях дори стават изключително популярни сред иначе трезвомислещите хора, за които споменахме по-горе.

Power BalanceНеотдавна компанията, лансираща марката Power Balance, беше принудена от Австралийската комисия за защита на конкуренцията и потребителите да подкрепи с научни доказателства твърденията си, че изделията им подобряват "баланса, силата и гъвкавостта" на хората, които ги носят. Производителят призна, че не разполага с подобни данни, като се задължи да свали въпросните твърдения от уебсайта си и да възстанови парите на клиентите, които са се почувствали измамени.

Научни сведения, потвърждаващи противното, обаче излязоха съвсем наскоро от Тексаския университет с САЩ. В изключително добре проектирано изследване учените тестват способностите на 24 участници с оригинална гривна, гривна-плацебо и без гривна. В крайна сметка се оказва, че тези способности не варират по какъвто и да било начин според накита и изследователите заключават, че "Power Balance нямат ефект върху силата, гъвкавостта или баланса".

Постепенно цената на Power Balance падна от 90 на 60 долара, а в момента е 30, защото бидейки лишени от магическата си добавена стойност, сега са нищо повече от шарени гумени гривнички. Които, прочее, все още се мяркат по китките на по-неинформираните и наивни клиенти. И на спонсорираните от компанията атлети, естествено.

iRenewПодобни продукти никнат като гъби, защото все още има много потребители, неподозиращи за потресаващото шарлатанство, което стои зад тях. Схемата е абсолютно същата, както при Power Balance, с някои вариации в гръмките твърдения и името на полубожествената полукосмическа вудумагическа технология, която ще гарантира случването на въпросните чудеса. Обикновено се използват впечатляващи нюейдж понятия от сорта на "естествени честоти", "вибрации", "енергиен баланс", "подравняване на атомите" и подобни дивотии, които до този момент са били неизвестни на цялата световна научна общност. Същите са открити благодарение на малка компания в САЩ, която незнайно защо се е отказала от Нобеловата си награда и е решила да сподели тази благодат с добрите хорица срещу скромната сума от 90 долара.

Вие никога не сте вибрирали и няма да вибрирате, колкото и готино да звучи това. Стига да сте достатъчно разумни и да не бъркате в контакта. Освен това, ако вземете да си подравните атомите, най-вероятно веднагически ще се превърнете в купчина протоплазма, тъй като молекулите и атомните структури изграждат тялото под формата на сложни мрежи и струпвания, а не в прави линии. Но пък навярно ще сте една много силна, гъвкава, уравновесена и издръжлива купчина протоплазма.

Тестовете, на които въпросните шарлатани разчитат да убедят хората в силата на продуктите си, не са друго, освен прилагане на сила под различен ъгъл към тялото на наивните и нищо неподозиращи жертви. В първия случай (без амулетчето) силата се прилага надолу и извън центъра на тежеста на субекта, което лесно го изважда от равновесие. Във втория (с амулетчето) силата се прилага отново надолу, но този път към центъра на тежестта на доброволеца, което прави дебалансирането му невъзможно. Целият процес е много добре онагледен в клипа по-долу, за запознаването с който ще са ви необходими десетина минути и средни познания по английски език.

Ако наистина искате да подобрите баланса, силата, гъвкавостта или което и да било друго свое атлетическо качество, ще е най-разумно да поработите по въпроса. Мисълта, че можем да постигнем същия ефект без усилия е много изкушаваща и с помощта на един куп правдоподобни глупости може да накара редица хора да потискат мнителността си. Приемете, че истинските резултати по отношение на тялото ви и начина, по който се движи то, изискват от вас много целенасочени и упорити усилия, а не силикон на стойност 50 стотинки.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май