Направи си сам: натурална боя за яйца

Жълта, розова, зелена!
Направи си сам: натурална боя за яйца

Нямаме търпение вече да е утре вечер, когато, заедно с приятелите ни от Foodies', ще боядисваме яйца и ще ядем козунаци на корем.

Даже вече приготвихме комплекта с принадлежности, които ще ни трябват за предстоящото Великденско цапане: "работни" дрехи, добро настроение и тонове усмивки". Не пропуснахме да си вземем обаче и креативност в солидни дози, както и фотоапарат, с който да заснемем отблизо цялата забавна процедура.

Междувременно, вече събираме интересни идеи за украсяване на "неродените деца" на кокошката. Разбрахме, например, как да си направим сами боя за яйца. Не се шегуваме! 

За да получим розова, ни трябват 2 средно големи глави цвекло, 3 супени лъжици оцет и около 700-800 мл вода.

Как: Цвеклото се измива и се настъргва. После се изсипва в тенджерка, добавя се водата и така се слага да заври на котлон, при ниска температура.

След като започне да къкри, сместа се покрива с похлупак и се вари за още 30-40 минути. После кореноплодният зеленчук се изцежда, а във вече оцветената вода се слага оцет. Получената боя се оставя да се охлади и се премества в стъклено бурканче. 

inm.com

За да получим жълта, са ни необходими 2-3 супени лъжици куркума, 3 супени лъжици оцет и около 700-800 мл вода.

Как: Тук е лесно. Просто смесваме куркумата с гореща вода и разбъркваме сместа хубавичко, до получаване на любимия ни слънчев цвят. После добавяме оцет и отново преместваме боята в буркан.

За да получим зелена, имаме нужда от 700 гр спанак, 700-800 мл вода и 3 супени лъжици оцет.

Как: Изсипваме спаначените листа в тенджерка, заливаме ги с вода и слагаме съда на котлона, на ниска температура. След като течността заври, поставяме похлупак и я оставаме да си къкри още 2-3 часа. Накрая отстраняваме спанака, а в оцветената вода слагаме оцет. Охлаждаме и, хоп, готово!

Ами, това е. Ако разполагахме с боровинки, щяхме да си направим и лилаво-пурпурна боя, но, хайде, няма нужда да се престараваме, нали? 

Нека обаче споменем, че е хубаво яйцата да престоят в натуралните оцветители повече време – една вечер, например. Така ще се постигнат по-силни и наситени шарки. Ура!

А в случай, че и вие имате интересни еко идеи за празнуване на Великден, чувствайте се свободни да ги споделите с нас, като коментар под статията, например.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април