Куркума: вълшебната подправка

Която прави много добрини
Куркума: вълшебната подправка

Най-важното

Индийците използват куркумата в редица свои обичаи и церемонии. Смятат, че тя е заредена със специална енергия. 

В предишен материал вече имахме възможността да похвалим куркумата. Истината обаче е, че тогава ѝ отделихме твърде малко внимание. Затова днес възнамеряваме да се реваншираме, като ѝ спретнем по-пълен профил. Такъв, какъвто тя определено заслужава.

Сигурно знаете, че става въпрос за многогодишно диворастящо растение от семейство Джинджифилови. Твърди се, че родината му е Югоизточна Азия. Отглежда се също и в Индонезия, в Китай и в Япония. 

Към днешна дата, най-големият производител на куркума в света е Индия и това съвсем не е случайно. Всъщност, индийците започват да я използват отдавана, още преди повече от 2500 години.

Най-напред им хрумва, че растението може да им послужи като боя, заради наситения жълт цвят, в който е оцветен коренът му. И наистина! Оттогава досега органичният оцветител, получен при специфичната обработка на корена (до прахообразна текстура), участва активно в текстилната промишленост на Индия. Традиционно, т. нар. сари - ефирно индийско облекло, често се украсява с въпросната натурална боя. 

Както може да се досетите обаче, куркумата не си губи времето и бързо намира много други разнообразни приложения. Заради специфичния ѝ пикантен вкус и аромат (близки до този на синапа), индийците започват да я употребяват усилено в кулинарството, като подправка. Особено силно е присъствието ѝ в аюрведичната кухня, например. 

inm.comВ някои страни пък за готварски цели се използват и листата на куркумата - в тях се увиват различни специалитети. 

Но това не е всичко. Растението се оказва перфектната съставка за направата на натурална козметика. Логично, присъства засилено в макиажа на индийската жена.

Самите ние прибягваме към слънчевия прах, когато искаме да си направим ето тази маска за лице ;)

Освен всичко казано дотук, нека добавим и другата хубава вест. Редица изследвания приписват на жълтата госпожица многобройни лечебни свойства.

Смята се, че, благодарение на куркумина – вещество, намиращо се в корена ѝ, тя притежава силно противовъзпалително действие. Да прибавим още, че куркумата е отличен източник на желязо, манган и витамин B6. Твърди се, че редовният ѝ прием може да понижи риска от редица заболявания, между които някои видове рак, Алцхаймер и други.

Освен това, подправката би могла да подобри храносмилането, ако се използва редовно в овкусяването на манджите. Което я прави незаменим помощник в диетирането.

Готиното е, че непрекъснато излизат нови и нови прочувания, които доказват полезността на растението и голямата му лечебната мощ.

Разбира се, съветваме ви да не го възприемате като универсално лекарство, защото... не е.

Но винаги бихте могли да проверите какви добринки ще направи на вас, като го вкарате в менюто си. Или в процедурите си за разкрасяване =) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април