Хранителен режим за борба с остеопорозата

Заздравете костите си с тези съвети, съблюдаващи киселинно-алкалното равновесие
Хранителен режим за борба с остеопорозата

Има ли начин да запазим костите си здрави без особени усилия и средства? Отговорът на този въпрос е положителен и се крие в книгата на Флоранс Пике , която ще ви насочи към такъв хранителен режим, с чиято помощ да заздравим костите си. В нея не става дума за чудодеен метод, а за това как да се предотврати и контролира развитието на остеопорозата с помощта на адаптиран начин на хранене. В нея ще откриете цели 50 рецепти, подходящи за всекидневното ви меню, които ще станат ваш съюзник в борбата с остеопорозата.

Да разберем по-добре какво е остеопороза!

Заболяването се характеризира с намаляване на плътността на костите и повишаване крехкостта на тяхната структура. Тя може да се опише като възпалително заболяване на костите и болест на заседналия живот. Основният минерал в костта е калцият. Ако той не се прима в достатъчни количества, костите не се снабдяват с него и вече не са толкова плътни и здрави. Но не бива да вярваме, че повече калций решава проблема. Първата стратегия за оползотворяване на калция от храната е да не се лишаваме нито от витамин D нито от витамин К. Друга пречка за костите да се снабдяват с необходимия им калций е трапезната сол. При голям прием на трапезна сол, калцият се абсорбира в червата, а костите проявяват тенденция за освобождаването му. Високата киселинност също е вредна за костите. За да се справим с този проблем, трябва да сме наясно, че плодовете и зеленчуците са тези, които поддържат алкално-киселинното равновесие.

1538647Colibri

Правила за правилен хранителен режим за борба с остеопорозата


Първо правило: Консумирайте по-малки подкисляващи храни

Защото подкисляващите храни благоприятстват остеопорозата! Болестта се дължи до известна степен на алкално-киселинното равновесие. Към подкисляващите продукти спадат храните, които съдържат животински белтъчини – месо, риба, яйца, колбаси, млечни продукти, а също и зърнените храни. За да ограничим действието на подкисляващите продукти, трябва да приемаме 2 порции алкализиращи продукти срещу една порция подкисляващи.

Второ правило: Яжте повече плодове и зеленчуци на всяко хранене

Те са основните алкализиращи храни. Поради възпалението и оксидацията костите губят повече калций, отколкото фиксират, и това ги прави крехки. За да се борим с възпалителните процеси, трябва да направим правилен подбор на мастните хранителни продукти и да увеличим вноса на някои полифеноли. Антиоксиданти, полезни срещу остеопорозата са витамините Е и С. За да се борим с остеопорозата трябва да приемаме пресни и сушени плодове поне 3 порции на ден, пресни и сушени зеленчуци – поне 4 порции на ден и минимум една шепа ядки дневно.

1538645Thinkstock/Guliver

Трето правило: Намалете солта


Не става дума да се изхвърли въобще солта, а само да консумирате по-малко обработени храни и да използвате колкото може по-малко сол. Ако искате да използвате по-малко сол, предпочитайте морската. Тя не е рафинирана и нейният състав е по-балансиран – богата е на минерали и олигоелемнти. А съдържа по-малко натрий.

Четвърто правило: Избирайте внимателно мазнините

Мазнини, означавани като омега-3, имат противовъзпалителен ефект. Докато прекаляването с омега-6 заплашва костите, защото те имат обратен ефект. Съвременното хранене внася в организма повече омега-6, отколкото омега-3 мастни киселини. Можете да редувате на закуска сурово масло с маргарин, обогатен с омега-3 мастни киселини. Олиото от рапица е най-добре балансирано от всички растителни мазнини. Може да се загрява умерено, но не бива да се допуска да пуши. Намалете полуфабрикатите. Помолете келнерът ви ястието, което си поръчвате да бъде приготвено със зехтин, вместо със слънчогледово олио. Консумирайте поне 2-3 пъти седмично тлъсти риби и черен дроб от моруна.

1538646Thinkstock/Guliver

Пето правило: Приемайте достатъчно витамини D и К


Те имат важна роля за здравината на костите. Витамин D спомага усвояването на калция в костите, а витамин К активира синтеза на костния белтък остеокалцин и подобрява фиксирането на калция върху него. Витамин D се намира главни в тлъстите риби – сьомга, червен тон, херинга, сардина, пъстърва, скумрия и други. Основен източник на витамин К са зеленолистните зеленчуци – зеле, спанак и т.н.

Шесто правило: "Да" на калция, но внимавайте с млечните продукти!

С млечните продукти се приемат значителни количества калций. Но това не е гаранция за здрави кости. В рамките на един алкализиращ хранителен режим нуждите от калций се покриват лесно от храната, без да се прибягва прекалено много до млечни продукти. Бадемите и спанакът са между най-добрите източници на ценния минерал. Както вече споменахме, млечните продукти имат подкисляващо действие, което благоприятства остеопорозата. Затова ограничете консумацията на млечни продукти и ги комбинирайте с алкализиращи продукти, в съотношение 2:1 в полза на алкализиращите.

В заключение, не е нужно да отдавате прекалено голямо значение на калция. Ако спазвате първите 5 правила, няма никакви причини да изпитвате недостиг от него. А сега грабвайте кошниците, отивайте на пазар и се насладете на вкусните рецепти на Флоранс Пике, които пазят костите.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април