Няма да сме далеч от истината ако кажем, че в последните години здравословното хранене се е превърнало в масов спорт!
Тенденцията все повече хора да се насочват към този начин на живот постоянно се увеличава. Донякъде този стремеж е обясним. Замърсяването на околната среда и заседналият начин на живот изискват все
повече да се обръща внимание на това с какви продукти човек запълва блюдото си. Тъй като храната е основният източник на енергия, от особено голямо значение е нейното качество и съдържание. Но за
съжаление в днешни времена е доста трудно човек да се снабди с храна от природен произход, която да не е била обект на човешко въздействие. Тук ще разгледаме основните практики и разликите помежду
им.
Най-многобройна е групата на месоядните
inm.com
Тези ценители на животинската плът в повечето случаи нямат никакви претенции по отношение на месото, което слагат в устата си. За тях животът е просто невъзможен, ако нямат някакъв месен продукт на
трапезата си. Но те трябва да са наясно, че мазните меса например съдържат много наситени мастни киселини, които водят до сърдечно-съдови заболявания, както и ускоряват процеса на стареене на
клетката. Организмът обаче има нужда от разнообразни хранителни съставки и поради това много специалисти не отричат употребата на животински части.
Следващата група е тази на вегетарианците
Thinkstock/Guliver
Няма как да не отбележим, че този вид хранене е особено популярен сред дамите. Затова резонно възниква въпросът за тяхната мотивация. Дали обаче те са особено загрижени за живота на по-низшите си
събратя или може би по-скоро са развълнувани от броя на сантиметрите около талията и ханша си. Тази група все още си хапва продукти от животински произход – сирене, кашкавал, яйца. Все пак трябва
да се спомене, че някои от представителите й се оплакват от анемия поради дефицита на желязо, набавяно най-вече от червените меса.
В третата група влизат веганите
Thinkstock/Guliver
Тук вече не се консумира нищо, което е расло на кокал. Много обичат да рупат зелени салати и всичко, което ражда майката Земя. Затова може да се каже, че техният режим е наистина
здравословен и природосъобразен. Бидейки немесоядни те са почти застраховани от хронични заболявания, наднормено тегло и редица болести на съвремието. Но поради това, че приемът на разнообразни
хранителни вещества е силно ограничен, тези хора са застрашени от ниско ниво на енергия и недостиг на важни градивни елементи.
Дойде ред и на суровоядците
sxc.hu
Тези симпатяги не папкат нищо, което е преминало през термична обработка и дълбоко замразяване. Държат всичко да бъде сурово или най-много изсушено, но по естествен начин. Освен
ядки, семена, плодове и зеленчуци, в менюто им може да присъстват и корени. Суровоядството е най-старата форма на човешко препитание, което от своя страна е неизменно доказателство за здравето,
което осигурява този хранителен режим. Въпреки това топлинната обработка има и своите позитиви, тъй като при нея се унищожават някои вредни за организма вещества.
Ето, че стигнахме и до най-хитовата категория – слънцеядите
Thinkstock/Guliver
Любимото им и почти единствено блюдо е слънцето. Взирайки се в небесното светило, те се зареждат чрез фотоните на слънчевите лъчи. Тази практика доби слава преди няколко години и
бързо набра последователи, като дори се появиха съобщества в някои държави. Едва ли може да съществува по-чиста храна от слънчевата светлина, но науката все още не е доказала нейната легитимност.
Освен това съществува риск от увреждане на зрението в някои конкретни случаи. Въпреки това, идеята човек да не се чувства зависим от хранителните вериги е в голяма степен
вдъхновяваща.
Към която и категория да се причислявате, най-важното е да се чувствате добре. Не трябва толкова да се вслушвате в съветите на специалистите, колкото в собственото си тяло. А то винаги има какво да
ни каже!
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
Масов спорт ли е здравословното хранене?
Откровенията на един наблюдател!
Добави коментар