6 важни пояснения, ако броите калории

Числото на етикета не трябва да ви плаши
6 важни пояснения, ако броите калории

Дори и начинаещите в диетите знаят едно – за да отслабне човек, трябва да приема по-малко калории, отколкото изразходва. 1 кг тегло се равнява на 7500 калории, което означава, че трябва да имате такъв дефицит на енергия, за да се лишите от него.

Броенето на калории е досадна и напрегната работа и все пак е необходимо до някаква степен. Преди да започнете режима и калкулирането, е важно да имате следното предвид:

1. Важно е да установите от колко калории се нуждаете

Всяко тяло е специфично и гори различно количество енергия. Това зависи от вашата двигателна активност, метаболизма, килограмите, ръста и други фактори. Има куп калкулатори онлайн, които ще ви помогнат приблизително да установите вие лично колко калории горите.

2. Колко калории поемате в момента

Вече обяснихме, че отслабването става с дефицит на калории. След като сте наясно колко трябват на тялото ви да функционира ежедневно, е време да видите дали поемате обичайно повече през деня, за да започнете редуцирането им.

3. Научете калорийните стойности на храните, които най-много поемате

За да не се налага да записвате и калкулирате в таблици всичко постоянно, е хубаво да научите калорийните стойности на храните и напитките, които са част от ежедневното ви меню.

4. Изключете сложните храни

Дори да имате приложения и калкулатори, е сложно да изчислявате прецизно добавки като смесени сосове за салати и спагети и т. н. Затова е по-добре да се въздържате от консумацията им.

5. Не всички калории са еднакви

Има калории, които е добре да отрежете – като тези от бързите въглехидрати (сладките неща), които нямат хранителна стойност, а други по-добре да не пипате – като тези от протеините и полезните мазнини (авокадо, ядки и т. н.)

6. Броенето на калории не е за всеки

То е препоръчително тъй като дава обективна представа затова дали и колко ще отслабнете, но не е за всеки. Ако чувствате огромно напрежение заради ограниченията и се натоварвате прекалено много, по-добре не го правете. Алтернативата е да отидете при диетолог или специалист по хранене, който да ви изготви режим без да ви натоварва с броенето на калории.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април