Може ли да отслабнете, ако ядете 6 пъти на ден

Бройката е важна, но решаващо е количеството и калоричността
Може ли да отслабнете, ако ядете 6 пъти на ден

Много хора не могат да се подлагат на диета, защото само мисълта, че ще хапват по 2-3 пъти на ден направо ги плаши. Добрата новина е, че диетолозите имат и друга теория, подкрепяща отслабването. А именно: ядете често и по малко, за да поддържате метаболизма си силен.

Проучване, представено на годишната конференция на асоциацията на ендокринолозите през 2014 г. твърди, че няма значение колко пъти на ден ядете, няма да приемате повече калории, отколкото горите.

Направено е кратко изследване, в което са взели участие 24 жени – по-слаби и с наднормено тегло. В някои дни те трябвало да ядат по два пъти на ден, а в други по няколко пъти на ден. Изготвеният хранителен план и за двете ситуации бил с еднакъв брой калории. В края на изследването излязло, че както по-слабите, така и участниците с наднормено тегло горили същия брой калории в рамките на 24 часа, независимо колко ястия на ден приемали.

Година по-късно друго изследване излиза с твърдението, че хората, които се хранят 6 пъти на ден, имат по-малък индекс на телесната маса и консумират по-здравословни храни, от тези, които ядат по 2-3 пъти дневно.

Диетоложката и автор на книгата The Small Change Diet Кери Гънс подкрепя тази теория. Тя признава, че някои от нейните клиентки (по-често жени) се хранят по 6 пъти дневно, за да не преяждат и да не се изкушават лесно от нездравословни храни. Те приемат по нещо дребно между основните хранения, като по време на закуската, обяда и вечерята не прекаляват с порциите.

Малките порции трябва да са балансирани като основните, категорична е Гънс. Това означава, че трябва да съдържат здравословни мазнини, протеини и много фибри, умерено въглехидрати. Чудесни за междинно хапване са пълнозърнест тост с пуешко и домат; пълнозърнести крекери/сухари със сирене и резен ябълка; бъркани яйца със зеленчуци.

Важни правила за по-честите хапвания:

Всяко ядене не трябва да съдържа повече от 250 калории (общо за деня това прави 1500 калории, което е много подходящо за отслабване).

Между всяко ядене трябва да има интервал от 4 часа. Ако се храните по 6 пъти на ден, това означава (6 ч., 10 ч., 14ч., 18 ч., 21 ч., 23 ч.).

Здравословното хранене изисква подготовка. Приготвяйте храната си предварително.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април