6 съставки, които диетолозите не слагат в смутито

6 съставки, които диетолозите не слагат в смутито

Хората, които искат да се хранят здравословно и да отслабват, често посягат към домашното смути. То не само съдържа много витамини, тъй като е съставено най-вече от плодове или зеленчуци, но и засища и буквално заменя цяло хранене.

И все пак в стремежа си да си направите вкусно и диетично смути, може да допуснете няколко грешки и стотина излишни калории. Ето какво хранителните експерти и диетолози не биха сложили в смутито и защо:

Замразен йогурт

Сладоледът може да сгъстява, но е очевадно "НЕ" в света на диетичното смути. Вкарате ли го в блендера, вие си правите шейк, а не смути. Неговият събрат – замразеният йогурт – също не е препоръчителен, макар че има по-малко калории.

"В него има доста захар, но не и висока хранителна стойност", пояснява Сара Хаас, говорител на Академията на диетолозите и хранителните експерти.

Подсладители

Ако смутито ви е плодово, то нямате нужда от допълнително подслаждане.

"Никога не бих добавила бяла захар, пудра захар, мед, сироп от агаве и други подсладители, плодовете са достатъчно сладки. И дори и с тях не трябва да се прекалява. Не слагайте повече от чаша, за да не добавяте излишни калории", съветва Хаас.

Плодов йогурт

Плодовото кисело мляко е пълно със захар и то не само от самия плод. Заложете на чисто кисело мляко, което съдържа не повече от 6-9 грама захар, за сметка на другото, в което стига до 25 грама.

Сок

Ако добавите плодов сок, няма да увеличите хранителната стойност на своето смути.

"Заложете на плодове с повече фибри като горските плодове, ябълки и круши.", препоръчва експертът от Академията на диетолозите и хранителните специалисти Вандана Шет.

Протеинов прах

"Предпочитам да добавям кисело мляко, сирене, тофу или ядки, вместо протеинов прах. Ако все пак държите на вашето прахче, се спрете на такова, което няма добавена захар и прекалено високо съдържание на протеини. Препоръчително е в смутито ви да няма повече от 20-30 грама протеин", коментира Шет.

Сушени плодове

Тъй като сушените плодове не са толкова обемни, колкото пресните плодове, трябва да ядете повече, за да се чувствате доволни, казва Гин-Медоу. При сушените плодове по-голямата част от водното съдържание е отстранена чрез процес на обезводняване – или естествено, или със специализирано оборудване. Някои продукти от сушени плодове са опаковани с добавени захари. Средно само една трета чаша сушени боровинки съдържа около 26 грама захар. Използвайте истински плодове, за да добавите текстура към вашето смути и да избегнете превишаване на дневния прием на захар.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март