Супата топчета ми напомня за времето в детската градина, защото като че ли там най-често присъстваше в обедното ни меню.
Може би това беше и причината да не я обичам особено много, но по съвсем различен начин стояха нещата, когато супата топчета беше приготвена от златните ръце на баба. Като че ли освен подправки и
любов, добавяте и по някоя добра дума, така че супата да има вълшебен вкус.
Предлагам ви рецептата на баба, която със сигурност няма да остави равнодушен нито един любител на месото и вкуса напомнящ детството.
Необходими продукти:
Thinkstock/Guliver
250 грама кайма (телешка или смес)
2 моркова
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
1 картоф
1 чаена чаша ориз или киноа
1 червена чушка
1 яйце
4-5 супени лъжици кисело мляко
сол
черен пипер
куркума
кимион
1 връзка магданоз
зехтин
Лично аз винаги поставям каймата в цедка и я накисвам за около 1 час във вода, така че да отстраня кръвта от нея и в същото време разбирам по този начин до колко е прясно месото и дали са му
добавяли някакви оцветители. След което добавям в малка купичка изцедена от водата кайма към нея добавям малко ситно нарязан чесън, сол, черен пипер, кимион и куркума. омесвам с ръка и оставям в
хладилника да стегне за около 20 минути. През това време нарязвам зеленчуците на ситно и ги оставям на страна. Изваждам кайма от хладилника и започвам да оформям малки топчета с помощта
на ръцете като ги добавям в тенджерата с вряща леко подсолена вода. Отстранете с помощта на лъжица пяната от месото и добавете зеленчуците и ориза. Оставете супата да ври в рамките на 15 минути.
Направете застройката на супата като загреете киселото мляко и разбитото яйце. Отстранете тенджерата от котлона, така че да е еднаква температурата между застройката и бистрата супа. Добавете
застройката към супата и разбъркайте. Гарнирайте преди сервиране със зехтин и нарязан магданоз.
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
Супа топчета
Супата от нашето детство
Добави коментар