Линди! хоп

Да танцуваме, а?
Линди! хоп

Линди хоп не е винтидж мадама, лишена от скрупули. Макар че на много мъже тази измислица би им харесала :) Все пак става въпрос за популярен афро-американски танц, възникнал в Ню Йорк, през първите десетилетия на 20 век.

Точно с него смятаме да ви запознаем днес, ако нямате нищо против. Защото, сигурни сме, след аржентинското танго, той може да бъде следващото прекрасно допълнение към фитнес програмата ви.

Бонус: супер забавен е и e интересен начин за социализация, тъй като е предназначен за игра по двойки.

Малко история

Появява се за първи път в бедния и тогава с доста съмнителна репутация квартал на Ню Йорк - Харлем.  Впоследствие е широко популяризиран от джаз музиканти като Глен Милър и Лайънъл Хемптън.

Тук е мястото да споменем, че стилът се развива паралелно с джаз музиката и смело може да се причисли към групата на суинг танците. Което автоматично би трябвало да ви даде представата за едно доста бързо и физическо изморително танцово изкуство. За двама :)

За разлика от джайва обаче, който смятаме за връх в аматьорското си занимание със спортни танци, е доста по-лесен. Защото тук стъпките са сравнително елементарни и няма да затруднят дори и най-слабо координираните ентусиасти.

Ползи

Става въпрос за хипер интензивно кардио, от която и страна да го погледнете. Може да очаквате, че по време на "тренировката" ще се изпотите доста и вероятно ще изгорите не малък брой калории.

Все пак реализираният енергоразход и тук зависи от комплекс от условия, като се почне от физическите ви характеристики и се стигне до спортната ви подготовка.

А за да сте максимално готови и за това фитнес предизвикателство, нека ви дадем няколко предварителни насоки:

  • Помислете за удобни, хоп! обувки: джапанките и високите токчета не са подходящи за "линди" приключение. Обувките ви трябва да бъдат меки и ниски, за да ви позволят да танцувате свободно. Като тези, например.

  • Съобразявайте се с нивото на партньора си. Ако сте по-бързи в ученето на нови стъпки, бъдете търпеливи и му помогнете да усвои движенията. Всичко се връща, нали знаете :)

  • Ако сте водач, водете: И обратното :) Може би най-трудното в танците за двама е синхронът, както и доверието между партньорите. Усвоите ли това, всичко ще се нареди от само себе си.

  • Забавлявайте се с грешките си: много е вероятно да объркате някоя стъпка. Голяма работа! Пробвайте пак.

  • Практикувайте! Това е тайната на съвършенството.

Добрата новина е, че у нас може да намерите клубове, в които отдавна се преподава линди хоп. Така че: действайте!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май