Истината зад потта

Още един помощник в отслабването през лятото. И в охлаждането
Истината зад потта

Ето ви една искрено неприятна, но много актуална тема за дискусия. Обещанията на синоптиците за 40 градуса и половина през деня ни принудиха да я отворим. На тях се сърдете.

А за да направим четенето на този материал още по-непоносимо, ще го обвържем и с отслабването. Не се отказвайте обаче, защото пътят към ада все още е изпълнен с добри намерения :) 

А нашето е да ви покажем как горещината и обилното потене, каквото ви очаква, ако сте навън в момента, се отразяват върху по-финия дизайн на тялото ви.

Повече жега = по-голям разход на калории?

Фактите говорят, че ако тренирате в горещо време, сърцето ви е принудено да работи на по-високи обороти. За да осигурява на мускулите достатъчно кислород, както и за да снабдява с кръв повърхностния слой на кожата, в опитите си да поддържа нормалната температура на тялото.

Точно така: за да се справи с всички тези дейности, на сърцето му предстои да изразходва солидна доза енергия. Не се радвайте толкова обаче. Калориите, които ще изгорите в подобно изпитание, не са чак толкова много, колкото бихте искали да са.

Така че не се впускайте да компенсирате реализирания енергоразход с кофичка сладолед. По-разумно е да си хапнете само парченце шоколад. Така пътят към перфектната фигура ще е с една идея по-близо.

24/7

Повечето продукти против изпотяване обещават трайна защита през цялото денонощие. Парадоксалното в случая е, че потта сама по себе ни е необходима, за да регулира телесната ни температура.

А цялата истина, която няма как да чуете в рекламата, е, че всички ние се потим - непрекъснато, не само през лятото, не само в спортна сесия. А това на практика е най-естественият и здравословен начин за охлаждане на тялото. Супер, нали?

Три литра на ден, друг път

Според широко разпространеното схващане човек може да "изхвърли" до три литра пот на ден. Да, ама не. В прохладно време тялото има потенциал да генерира до литър само за час. Представете си какъв водопад става през големите жеги!

За това всички ви съветват да пиете много вода. В противен случай рискувате да свършите абсолютно дехидратирани.

Слънцезащитен крем = повече пот?

Всъщност, слънцезащитните продукти по никакъв начин не влияят върху механизма на потене. В същото време те ви предпазват от крайно вредното действие на ултравиолетовите лъчи. Затова въобще не се отказвайте от употребата им.

Спортните напитки, помощниците!

Такива са, няма майтап. Те възстановяват съдържанието на натрий и калий в организма, като по този начин се грижат за електролитния баланс.

Парадоксът е, че повечето спортни напитки са "фрашкани" с калории. Така че не прекалявайте с приема ми.

Е, оказва се, че потта не е чак толкова лошо нещо, нали? Позволете й да си свърши работата и спрете да се оплаквате, че я има. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 2
    от Не е посочен | 20.07.2011 | 17:30
    Горкичкото :(
  • 1
    от Не е посочен | 20.07.2011 | 17:23
    В неделя пътувахме от Бургас за Нова Загора с БДЖ и там нещата през лятото са обляни в много пот :) Незнам за 3 литра, но 2 оставих със сигурност :) за кучето ми нямам идея как оцеля :)

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април