Happy Feet* 3

Самомасаж за пълно щастие
Happy Feet* 3

С риск да ни помислите за някакви абсолютни фетишисти, ние стремително продължаваме да пишем за стъпалата. Това е защото, също като Сократ, вярваме, че когато те ни болят, рано или късно, всичко останало започва да ни боли. Независимо дали искаме да сме по-бързи и силни, да изглеждаме по-добре или просто да живеем един по-безпрепятствен и безболезнен живот, трябва да ни е грижа за ходилата и за тяхното щастие. Ако се замислите, почти няма физическа активност, в която стъпалата да не участват по някакъв начин – в ролята си на стабилна основа, в качеството си на амортисьор или като проводник на сила от земята към всички останали брънки нагоре по кинетичната верига (прасци, предни и задни бедра, седалище, корем, кръст и т.н.).

Може би сте чували, че цялата ни скелетна мускулатура е опасана в съединителна тъкан, позната още като фасция. Най-лесно бихме могли да я оприличим на опаковъчно фолио, което пакетира всичките ни подкожни структури от главата до петите. И ако не се отнасяме с подобаващо внимание към нея, тя постепенно губи своята гъвкавост и може да допринесе за възникването или задълбочаването на съществуващи мускулни дисбаланси. А те, както знаете, винаги намират начин да напомнят за себе си посредством болка и ограничена свобода на движение.

Сега вече можем да се върнем на стъпалата. Нещастни ли са те? Усещате ли ги сковани? Изпитвате ли дискомфорт при смяна на обувки или докато ходите боси? Голяма част от хората не си дават сметка колко влошено е качеството на съединителната им тъкан именно в тази област. Това може да се получи вследствие носенето на неподходящи обувки, неправилно ходене, тичане и т.н. Още по-лошото е, че т.нар. плантарна фасция (фасция на стъпалото) е само началото на една много по-голяма "опаковка", която обхваща цялата задна част на тялото.

Fitwell.bgЛесно бихте могли да установите това чрез следния експеримент: застанете на пръсти на ръба на стъпало или бордюр. Постепенно отпуснете петите надолу под нивото на ръба, докато почувствате разтягане в прасците. Сега се изправете хубавичко и стегнете седалищните мускули. Усещате ли как опънът в прасците се увеличава? Това се случва, тъй като съкращаването на седалищната мускулатура води до опъване на заобикалящата я тъкан, която върви надолу по протежение на задните бедра и прасците, и в крайна сметка завършва в ходилата. Което от своя страна означава, че нещастни стъпала = нещастни прасци = нещастни задни бедра и т.н, сещате се.

Затова и един от начините да се почувстваме малко по-щастливи навсякъде е чрез самомасаж на плантарната фасция. Въпросната процедура е от проста, по-проста, и за нея ви е необходима топка за тенис или още по-добре две, добре опаковани с тиксо, както е показано на картинката. Поставете нискотехнологичното устройство на пода и стъпете смело отгоре му, но не забравяйте да се събуете преди това. Бааавно започнете да се "търкаляте" от възглавничките на пръстите към петата, като дозирате натиска по усет. Ако по пътя усетите стегнати или болезнени точки, обърнете им специално внимание като се задържите там и разтривате с кратки движения напред-назад, докато усетите отпускане. "Покрийте" по този начин цялата повърхност на ходилото, като дори можете да го извиете навън и навътре, за да обхванете и периферията. Със всяка следваща сесия ще можете да понасяте все повече натиск и дори и в началото да е имало болезнени усещания, те ще отшумят. По-нататък можете да замените тенис топките с топка за голф, която е по-твърда и с по-малка площ, за да оказвате по-фокусирано въздействие върху отделни проблемни зони.

Fitwell.bgС този масаж можете да се удостоявате по всяко време на денонощието, но е особено уместен като част от загрявка преди тренировка, след нея или в края на деня, като част от вечерния ви тоалет.

И запомнете, че ако има пълно щастие, то определено минава през стъпалата :)

* Happy feet – "щастливи крака", в буквален превод от английски език. По едноименната анимация за пингвинчето-пътешественик.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май