(М)Истерията на високия ток. Част 2

Здравословни съображения
(М)Истерията на високия ток. Част 2

Обувайте се бързичко, защото продължаваме! Нататък, отвъд историята и в съвсем съвременното настояще, където вероятно половината човечество притежава, обожава и боготвори поне чифт токчета. Където тракащите звуци са навсякъде около нас и много хора страдат от тях по един или друг начин.

Не, не говоря за сутрешните си съприкосновения с трополящата съседка от горния етаж или за всички несрети мъже, които някога са били ритани или настъпвани с ток. Нито иде реч за тези, които горко са ридали под звуците на отдалечаваща се жена. Става дума именно за дамите (и някои господа), които прекарват някаква част от живота си на тези своеобразни пиедестали на феминизма.

inm.comНезависимо кой пол представлявате, вашето любимо стъпало се състои от 26 основни кости, 33 стави, 107 сухожилия, 19 мускула и ставни връзки, които взаимодействат помежду си, за да ви осигурят баланс и сила по време на стоеж и придвижване. В рамките на 1 километър, стъпалата ви влизат в контакт със земната повърхност над 1100 пъти. Един физически активен човек изминава около 8 километра средно на ден, което намира израз в 8–10 хиляди стъпки. Когато ходите, стъпалата ви понасят натоварване в рамките на 1–1.5 пъти собственото ви тегло. Затичате ли се, това натоварване се увеличава до 3–4 пъти личните ви килограми. А ако имате удоволствието да сте на висок ток, целият този стрес не се разпределя равномерно по ходилото, а се понася от единствено от предната му част, без да бъде "обран" от пружиниране в глезена, който е заключен в постоянен шпиц. Така придвижването става значително по-трудно и води до много по-бърза преумора в мускулите, която, в комбинация с биомеханично неизгодната позиция, може да стане причина за серия от неприятни навяхвания, изкълчвания и падания.

Прекарването на по-продължително време на висок ток постепенно може да доведе до стягане на прасеца, скъсяване на ахилесовото сухожилие и в крайна сметка, ограничена способност за контрашпиц (т.е. приближаване на пръстите на крака към подбедрицата). Това е и една от причините, поради които много дами са неспособни да клекнат, без петите им да се отлепят от земята което води до дискомфорт в ежедневието и често пъти контузии по време на спорт.

Но това не е всичко, както казваше и все още настоява чичкото от телевизора. И друг път сме ви досаждали с факта, че всеки от нас е една дълга кинетична верига, в която правилното функциониране на дадена брънка зависи от изправността на нейните съседи. Бидейки неспособно да се движи свободно в глезенната си става, тялото е принудено да търси алтернативни начини за постигане на мобилност. Първото нещо, което то прави по този случай, е да промени походката, като свръхпронира ходилото (т.е. завърта го прекомерно към вътрешната му част).

В отговор на тази промяна, целият крак се извърта, което най-образно би могло да бъде описано като Х-образна деформация, при която двете колене се доближават едно към друго. Тя е типична за жените, които по принцип са по-податливи на подобно състояние заради по-широкия си ханш, и също е много рискова по време на спорт и движение изобщо. Така се изменя и функцията на коляното, което има нужда от стабилност, но е принудено да бъде мобилно в неприсъща за него равнина. Характерни симптоми могат да бъдат болка или дискомфорт в предната или странична част на ставата, които се влошават при повишена активност като бягане, изкачване или слизане по стълби, клякане или скачане.

Оттук стигаме и до тазобедрената става, която в изменената позиция на краката губи присъщата си свобода на движение и започва да "взема назаем" мобилност от кръста. Последният, за съжаление, е предназначен да бъде напълно стабилен и служи за трансфер на силата от долната част на тялото нагоре и обратно. Когато той започне да се движи за сметка на таза, тогава не само, че способността ни да превеждаме сила намалява, но и самите прешлени и дискове стават много по-уязвими към всякакви увреждания.

inm.comНа всичкото отгоре, повдигането на петата води до пренасяне на тежестта на цялото тяло напред, което поставя пред еректорите (дългите мускули, разположени успоредно от двете страни на гръбначния стълб) нелеката задача да компенсират, дърпайки назад и увеличавайки гръбначната извивка, за да не паднем по лице. Затова и много жени се оплакват от болки в кръста след дълъг ден на токчета. Подобно чувство не е твърде различно от чувството при бременните, които също са с фронтално изместен център на тежестта.

В определени случаи компенсаторните промени вследствие носенето на висок ток могат да доведат дори до схващане на мускулите в задната част на врата, притискане на нервите там и хронично главоболие.

Неслучайно Сократ е казал, че когато ни болят стъпалата ни боли всичко останало. Наясно съм, че много дами биха били скептични по отношение на подобен материал, тъй като или не са изпитали голяма част от изброените симптоми, или отказват да ги разпознаят като такива. Надявам се, че други ще намерят отговор на някои въпроси, които са си задавали.

След днес обаче аз с все по-голяма спешност си задавам въпроса "Защо светът е толкова обсебен от високите токчета?" и ще се опитам да намеря неговия отговор в следващата, последна, статия от настоящата поредица.

А дотогава желая на всички безаварийно препускане!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април