Верижната тренировъчна теория

Нов поглед върху тренирането и рехабилитацията
Верижната тренировъчна теория

Готови ли сте да се запознаете с вероятно най-влиятелната тренировъчна концепция на десетилетието? Тя е въведена от Грей Кук и доразвита и популяризирана от Майкъл Бойл – двама от най-изтъкнатите съвременни идеолози и практици на тренирането с тежести.

В основата на верижната тренировъчна теория стои простичкото разбиране за тялото като верига от стави. Всяка става или ставна група има конкретна функция и е предразположена към определена дисфункция. Поради тази причина, всяка става се нуждае от специфично трениране.

Разглеждайки веригата от долу нагоре, виждаме, че нейните звена са с две основни, редуващи се, функции – мобилност и стабилност. Глезенът се нуждае от мобилност, коляното трябва да бъде стабилно. Следващото звено – тазобедрената става, несъмнено се нуждае от мобилност и т.н.

 

Става

Основна функция

Глезен

Мобилност (в една равнина)

Коляно

Стабилност

Таз

Мобилност (в няколко равнини)

Лумбална (поясна) част на гръбнака

Стабилност

Торакална (гръдна) част на гръбнака

Мобилност

Лопатки

Стабилност

Рамене

Мобилност

 

Освен, че оказва сериозно влияние върху съвременния начин на трениране, тази теория променя и подхода към контузиите, които се дължат на ставни дисфункции. До скоро контузиите на една става се търсеха в самата нея. Боли ви коляното – очевидно имате проблем с коляното. Да, но не съвсем. Оказва се, че болката в дадена става (когато не е от удар или изкълчване, естествено) винаги се дължи на проблем в съседна става. Идеята е проста:

  • Ако изгубите мобилност в глезена, ще ви заболи коляното

  • Ако изгубите мобилност в таза, ще ви заболи кръстът

  • Ако изгубите мобилност в горната част на гърба, ще ви заболят вратът или раменете, или проблемът ще се пренесе надолу в кръста

 

Логиката е, че когато една става не е в състояние да изпълнява характерната си функция, се налага съседните на нея стави да компенсират за това, извършвайки несвойствени за тях неща. Това причинява болка и създава предпоставки за възникването на проблеми още по-нататък по веригата.

Верижната теория е изключително ценна, тъй като има както профилактично, така и рехабилитационно приложение:

  • Тренирайте и се движете по начин, който насърчава ставите ви да изпълняват характерните си функции. Правете такива загрявки, които насърчават мобилността в мобилните стави. Когато се навеждате, се сгъвайте по-скоро в таза, отколкото в кръста. Бъдете силни и издръжливи в пояса, за да може кръстът ви да е още по-стабилен. Когато спортувате, не носете високи обувки, ограничаващи движението в глезена, тъй като това ще подложи коляното на прекомерен стрес.

  • Когато изпитвате болка в ставите, не бързайте да ги третирате директно, а търсете причината за дискомфорта в съседство. Ако ви болят коленете, раздвижвайте глезените и таза, тренирайте за повече сила в седалищните мускули и задните бедра, което ще допринесе за по-доброто функциониране на тазобедрената става. Ако ви боли кръстът, търсете начини да подобрите функциите на горната част на гръбнака и таза. Болката е по-скоро симптом, че някъде се случва нещо нередно. Ако третирате симптома (с обезболяващи препарати, термални компреси и др.), а не причината, това само ще заглуши "алармената система" на тялото ви и може да допринесе за задълбочаване на проблема в дългосрочен план.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май