Как да запазим ангелския си глас?

Като пием повече вода и внимаваме какво консумираме, например
Как да запазим ангелския си глас?

Поздрав за вас - певци, учители, купонджии, пътешественици и баншита:) Тъй като изпитваме най-искрена възхита към вас, искаме да ви подадем ръка в едно от най-важните ви професионални изпитания – съхраняването на гласа. Затова ще ви дадем прости и ясни съвети за здрави и звънливи гласни струни. Започваме с...

Течността, без която не можем. За да създават пълноценни вибрации, така необходими в звуковъпроизводство, гласните струни трябва винаги да бъдат покрити с тънък слой слуз. Най-доброто средство за поддържането на необходимото й количество и отличен лубрикант в това отношение, е водата.

Препоръчителният дневен прием вода е около 2 литра. Някои от вас може и да не са склонни към поемане на толкова "много" течност. Но ви уверяваме, че освен ако не се надувате като балон, редовното пиене на вода може да ви донесе само ползи.

В тази връзка, всички диуретици като кафето, чая и алкохола, са неприятели на ангелския ви глас. В случай, че не можете без тях обаче, е препоръчително да придружите консумацията им със засилен воден прием.

Друг фактор, който води до дрезгавина в гласа и дискомфорт в гърлото, е сухият и застоял въздух. Можете да го откриете без да полагате усилия, защото той ви дебне край газовите печки, климатиците, вентилационните системи, абсорберите и всички пространства, където въздухът е лишен от влага или твърде застоял.

Пример за последното са самолетите, където въздушната струя е капсулирана и не се проветрява в продължение на часове – най-вече по време на дълги полети.

Колкото и странно да ви звучи, прочистването на гърлото и изкашлянето, предназначени уж да кристализират гласа, са травмиращи за деликатните гласни струни. Затова редуцирайте употребата им до минимум.

Всъщност, това, което ни кара да прочистваме гласните струни и да кашляме, е засушаването на тези органи. То от своя страна води до сгъстяването на слузта, разположена върху тях.

Количеството на гъстата течност се увеличава и при случаи на настинка. Тогава слузта се събира върху или под гласните струни и създава неестествено усещане и желание да я изчистим.

Специалистите препоръчват да прочистваме сухите гласни струни и отхрачваме събралия се в резултат на заболяване секрет по следния начин: поемаме дълбоко въздух, задържаме го за миг и го изпускаме с леко свиване на гърлото, което трябва да облекчи раздразнението.

Имайте предвид, че приемът на медикаменти срещу алергия, аналгетици, обезболяващи и противозачатъчни със завишено съдържание на прогестерон, биха могли да осъдят гласните струни на много неприятни последици (според някои твърдения, до възпаление на ларинкса и загуба на горния регистър при жените). Не е за подценяване и влиянието на цигарите, които могат до доведат до раздразнение и гърлени хрипове.

Надяваме се тези съвети да ви бъдат от полза. Ще запеете ли заедно с нас по време на празниците?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май