Втори шанс за утайката

Защото сме хитри и зелени
Втори шанс за утайката

Най-важното

Ако пък поради някаква необяснима причина ви остане неизпито кафе, можете да го използвате за мариноване на месо. Ароматът може би няма да се хареса от всеки, но задължително проверете лично за себе си.

Независимо дали сте ученици, студенти, офисни роботи или пенсионери, вероятността денят ви да започва с чаша горещо кафе у дома е доста сериозна. А замисляли ли сте се някога за количествата утайка, които всеки месец заминават в кошчето? Защо да се замисляте – това си е поредният отпадък, нали? Да, ама тоя път – не. Защото разни по-хитри и еко-настроени от нас и вас хора са измислили един куп полезни начини за рециклирането й. Като например:

Ексфолираща маска за лице. За целта се смесват около четвърт чаша утайка и белтъкът на едно яйце. Получената смес се нанася равномерно по физиономията и се оставя да преседи там за около 15 минути, през които се скатавате в гардероба или на друго скришно място. Впоследствие масажирате нежно и измивате със студена вода. За същата маска се твърди, че може да тонизира кожата по цялото тяло и дори да редуцира целулита, но не бихме ви насърчили да разчитате на това.

Естествена тор. Утайката е подходяща добавка към почвата, в която отглеждате вашите растения, особено тези от тях, които обичат по-киселинна среда. Такива са розовите храсти, рододендроните, камелиите, вечнозелените растения, морковите и репичките.

Репелент. Ако разполагате с градина или двор, които периодично страдат от набезите на котки, охлюви, плужеци и мравки, бихте могли стратегически да ги "минирате" с утайка от кафе. Предполага се, че изброените гадинки бягат от миризмата й като дявол от тамян или поне като овца от машинка за подстригване.

Ароматизатор. Нали знаете за странната склонност на хладилника ви да понамирисва отвреме-навреме? Вместо да прибягвате към различни химически препарати, опитайте да поставите в него малка чашка изсушена утайка, която да абсорбира ароматите.

inm.comСъщо така, следващият път, когато каналът се опита да осмърди целия ви живот, можете да му ливнете половин чаша утайка, последвана от около литър вряла вода.

Всъщност, способността на сухата утайка да попива миризми от най-различен характер може да намери приложение из цялата къща. Просто напълнете произволен брой стари чорапогащи или платнени торбички с произволно количество от нея и ги разхвърляйте из гардеробите, шкафовете и обувките. Ефектът от тях ще трае между две седмици и един месец.

И така, следващият път, когато се каните да измиете кафеварката, не пропускайте да дадете втори шанс на утайката от нея. А ако сме успели да ви вдъхновим дотам, че да започнете да си правите кафе само и само, за да разполагате с повече утайка, по-добре недейте. Отидете в кварталното кафене и им отправете неприличното предложение да ги избавяте от основния им отпадък на ежедневна база.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май