Загрейте смисъла на загряването

Цели на загрявката преди тренировка
Загрейте смисъла на загряването

От часовете по физическо ни е станало пределно ясно, че преди спорт се загрява. Никой не ни е обяснил защо, но ние си знаем, че така трябва. А имаше една мъдра мисъл, че ако не знаеш защо правиш нещо, е най-добре да не го правиш. Или поне да разбереш защо го правиш.

 

Като всички останали аспекти на една тренировка, загряването изпълнява определени цели. И ако искаме да то да служи адекватно на тренировъчните ни амбиции, е хубаво да сме наясно с тях:

  • Загряване на тъканите. Съвсем буквално. Това може да означава както повишаване на температурата на цялото тяло чрез някаква форма на кардио, така и на отделни негови части, които ще бъдат подложени на натоварване в последващата тренировъчна сесия. Затоплените тъкани са по-неподатливи на контузии, тъй като са по-пластични и разтегливи.

  • Подобряване качеството на тъканите. Обикновено се постига посредством самомасаж с фитнес ролка (фоум ролър), медицинска топка или топка за тенис. Това е много важна част от загряването, която повечето трениращи пропускат.

  • Увеличаване на обхвата на движение на тъканите чрез статично и/или динамично разтягане.

  • Активация на мускулите. Също изключително важна практика, която все още е сравнително слабо популярна у нас. Когато си говорихме за мускулните дисбаланси, стана дума, че вследствие начина ни на живот и трениране, някои мускули имат склонността да са по-"заспали" от други. Когато спортуваме, функцията на тези мускули се изземва от други, които не би трябвало да я вършат. Това не само предразполага към контузии, но и пречи на оптималното натоварване на тялото. Ролята на активациите е именно да "събудят" въпросните мускули, за да си свършат работата.

  • Отработване на движенията. Това става чрез т.нар. леки загряващи серии на отделните упражнения. След като вече разполагаме с тъкани и мускули, които са в готовност да вършат качествена работа, е време да ги вкараме в реално действие. Тук има три ключови фактора: техника, техника и техника. Много хора имат навика да изпълняват тази част от загрявката на принципа "както и да е". Тежестите са леки и спокойно бихме могли да подскачаме с тях из залата. Идеята на малкото съпротивление е наистина всяко повторение да бъде изпълнено с перфектна техника, която да бъде "запомнена" от тялото и впоследствие да бъде пресъздадена в работните серии.

  • Активация на нервната система. Мускулите не работят от самосебе си. Те имат нужда от команди. А командите се задават от нервната система, която също има нужда от известно събуждане. Обикновено това се постига чрез прогресивното увеличаване на натоварването в прехода от леки (технически) към работни серии.

 

Помислете какво място има загряването в тренировъчната ви програма и как бихте могли да го оптимизирате в зависимост от индивидуалните си нужди и целите, които преследвате. За да не ви оставим единствено с тази препоръка, сме предвидили серия от статии, посветени на всеки един отделен елемент на загрявката.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май