През последните десетилетия нараства броя на изследванията, разкриващи разнообразни полезни ефекти от ниския до умерен прием на червено вино. То може да забавя умствия упадък характерен за
дълбоката старост, както и някои невродегенеративни заболявания като болеста на Алцхаймер и Паркинсон. Под умерен прием се приема до 1 чаша за хора над 65 години и до 2 чаши за хора до 65
години.
Д-р Естебан Фернандез от мадридския Институт по хранителни науки и изследвания и колегите му публикуват през 2017 г. свое проучване върху червеното вино на страниците на журнала Frontiers in
Nutrition.
Те акцентирали не на ефекта от самата консумация на виното, а от пътя, който активните му съставки изминават в човешкото тяло. Особен интерес за тях представлявали фенолните метаболити и ароматни
съединения, образуващи се при преработка на алкохолната напитка в тялото.
За да изследват ефекта им върху нервната система, те изолирали споменатите съединения и ги приложили директно върху изолирани нервни клетки, поставени под изкуствено симулирани стресови фактори,
типично водещи до дисфункция и смърт на невроните. Симулираната среда била специално нагласена, за да се доближава максимално до условията в човешкото тяло, характерни за началните стадии на
невродегенеративните заболявания.
Те наблюдавали как двата типа съединения предпазват нервните клетки от смърт, дори при усилване на стресовите фактори. В допълнение, те наблюдавали и изцяло нов молекулярен механизъм, по който
метаболитите на червеното вино нарушават сигналната каскада сигнализираща за самоунищожение на клетката - апоптоза. Този невропротективен ефект е напълно нов и непознат досега за науката, но зависи
силно от състава на чревния микробиом на всеки един човек.
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
Добави коментар